Duidelijke afspraken staan garant voor een goed sexleven

Duidelijke afspraken staan garant voor een goed sexleven

Mannen op leeftijd zien hun zin in sex afnemen

Sex is een gebeuren dat voor een stuk leeftijdsgebonden is. Pubers – en dan op de eerste plaats de jongens – zijn op dat moment echte hormonale tijdbomen, die bij wijze van spreken op ontploffen staan. Zin in sex is op die leeftijd geen enkel probleem, jongens en meisjes zouden bij wijze van spreken op ieder moment van de dag met elkaar in bed kunnen duiken. Dat de sexdrift op jeugdige leeftijd zijn piek bereikt, hoeft niet te verbazen. Beide sexen zijn volop aan het oefenen om op een later leeftijd kinderen te krijgen krijgen. Oefening baart kunst, ook in het bed.

Eens die kinderen er zijn, heeft het leven meestal zijn normale draai gekregen. Zowel man als vrouw gaan werken en de beslommeringen van elke dag – carrière, de relatie onderhouden, het betalen van de rekeningen – slorpen het grootste deel van de krachten op. Naarmate de jaren verstrijken worden de dingen van alledag steeds belangrijker. Het echtpaar zal zichzelf er op betrappen dat het sexleven niet meer zo veel voorstelt. In geval van echtscheidingen kan er nog wel een opstootje zijn, want een nieuwe partner brengt ook nieuwe inspiratie. Een gewoon echtpaar zal zijn libido in de loop van de jaren zien afnemen, gewoon omdat er te veel andere oorzaken op de agenda staan.

Problemen ontstaan er echter wanneer dat libido niet bij elke partner in dezelfde mate afneemt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de vrouw nog wel regelmatig trek heeft in sex, maar de man niet meer. Moet het nog gezegd zijn: vanaf de leeftijd van 40 jaar ondervindt een kwart tot een derde van de mannen erectiestoornissen. Daar kan iets aan gedaan worden, maar vaak zit het probleem in het hoofd. Vooral mannen op leeftijd zien hun zin in sex zienderogen afnemen.

Het hoeft echter geen betoog dat de regel de uitzondering bevestigt. Heel wat vrouwen en mannen kunnen op latere leeftijd zeer sexueel actief zijn. Maar vooral de man kan op in de tweede helft van zijn leven (laten we het eufemistisch houden) de zin in sex zien afbrokkelen. Problemen ontstaan er echter wanneer de vrouw wel nog regelmatig zin heeft in sex en de man haar ‘tempo’ niet meer kan volgen.

Sommige vrouwen reageren verrast wanneer hun man het nogal eens laat afweten. In sommige gevallen wordt dat als een persoonlijke afwijzing ervaren, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. De man zal nog wel degelijk van zijn vrouw houden, maar zijn zin in sex is gewoon wat minder. De vrouw – die vaak opgegroeid is met het idee dat mannen en sex onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Syndicatie