Ejaculatie: zenuwen in de penis zenden chemische boodschappen naar de hersenen

Ejaculatie gebeurt wanneer man kritische fase van opwinding bereikt

Bij sexueel contact gebeurt de ejaculatie wanneer de man de kritische fase van opwinding bereikt. Bij de ejaculatie zenden de zenuwen in de penis chemische boodschappen of impulsen naar de hersenen en naar de ruggengraat. Bovendien worden er meer chemische boodschappen of impulsen naar de penis gestuurd, waardoor de ejaculatie gebeurt.

De ejaculatie komt fysisch gezien neer op het uitstoten van zaad. Om tot een ejaculatie te komen zal de man eerst de fase van opwinding en vervolgens de erectiefase moeten bereiken. Om tot een ontspanning van de penis te komen, is een ejaculatie niet noodzakelijk. Die ontspanning kan er na verloop van tijd ook komen wanneer de opwinding wegebt.

Kenmerkend voor de ejaculatie zijn een aantal samentrekkingen die mee bepalend zijn voor het sexueel genot. Die samentrekkingen nemen geleidelijk aan in hevigheid af, totdat de penis terug in ruststand komt. Daarna zal de erectie geleidelijk aan weer verdwijnen. Hoe snel de man weer terug een volgende erectie kan krijgen, is afhankelijk van (vooral) de staat van opwinding die tijdens het sexueel contact wordt bereikt. Uiteraard mogen we niet vergeten te vermelden dat een ejaculatie ook het gevolg kan zijn van zelfbevrediging of masturbatie. Het is dus niet noodzakelijk dat het tot sexueel contact komt.

In de eerste fase van de ejaculatie trekken de vas deferens, de buisjes die zorgen voor de opslag en het transport van het sperma vanaf de testikels, samen  en duwen het sperma naar de prostaatklier en de pisbuis. De zaadblaasjes lossen op dat moment vocht dat bij de ejaculatie mee uit de penis wordt gestoten. In de tweede fase trekken de spieren aan de basis van de penis elke seconde samen en duwen het zaad in ongeveer zes keren uit de penis. Die zes keren is een benaderende aanpak, maar wel eentje die dicht in de buurt van de realiteit komt.

De ejaculatie komt bij mannen grotendeels overeen met de fase van de ejaculatie. Minder vaak wordt verteld dat ook vrouwen een vorm van ejaculatie krijgen. Die gebeurt echter op een andere manier dan bij mannen, dus zeker niet in de vorm van een uitstoting maar wel in de vorm van een vochtafscheiding. De facto is er dus eigenlijk toch niet zo'n groot verschil tussen de vrouwelijke en de mannelijke ejaculatie.

Syndicatie