Erectieproblemen: elke erectie begint in de hersenen

Man bereikt eerst kritisch punt van opwinding, daarna volgt de erectie

De penis kan breken wanneer hij zich in erectiestand bevind

Veel mannen krijgen in de loop van hun leven wel eens met erectieproblemen af te rekenen. Uitgangspunt is dat elke erectie in de hersenen begint, met het stijgen van de opwinding. Fysische en mentale stimulatie brengt mee dat de zenuwen in de hersenen chemische signalen naar de zenuwen in de penis brengen. Zij vertellen dat de aders in de penis kunnen relaxen. Gevolg is dat bloed vrij in de penis kan vloeien.

Wanneer het bloed in de penis is beland, wordt het bloed onder hoge druk naar de zwellichamen geduwd. Er zijn drie zwellichamen, waarvan twee links en rechts aan de bovenkant (de corpora cavernosa) en een aan de onderkant van de penis (het corpus spongiosum). Als gevolg van die bloeddruk begint de penis te zwellen, waardoor er een erectie ontstaat.

De erectie verdwijnt wanneer de influx van bloed in de penis is gestopt en wanneer de uitvloeikanalen zich openen. Het bloed vloeit weer weg uit de penis, die uit erectiestand komt en weer zacht wordt. De erectie kan zich vrij snel herstellen wanneer de man in een opgewonden stemming blijft.

Wanneer de erectie niet op relatief korte termijn verdwijnt, kan er sprake zijn van priapisme. Een man die lijdt aan priapisme zal urenlang met een erectie blijven rondlopen, met alle gevolgen van dien. Een urenlange erectie lijkt misschien benijdenswaardig, maar mannen die lijden aan priapisme zullen van het tegendeel getuigen. Een erectie die te lang duurt, kan blijvende schade in de penis veroorzaken.

Mannen met een penis in erectie moeten opletten, want de penis kan breken wanneer hij zich in erectiestand bevindt. Dat is niet het geval bij een slappe penis. Een gebroken penis is geen pretje en kan de levenskwaliteit van het slachtoffer maandenlang belasten. Een breuk van de penis is vaak het gevolg van een te wilde drift. In feite is het één van de zwelllichamen die scheurt. Onmiddellijk medisch ingrijpen is in dit geval noodzakelijk. Een penisbreuk is bijvoorbeeld ook mogelijk wanneer de partner zich met te grote kracht bovenop de penis zet. Met een penis in erectiestand is het daarom altijd opletten geblazen.

Over de grootte van de penis in slappe en in erectietoestand doen heel wat misverstanden de ronde. Meestal zal de penis in erectiestand ongeveer even groot zijn dan in slappe toestand, met in sommige gevallen een iets grotere penis in erectiestand. 

Syndicatie