Erectieproblemen komen vaak voor in combinatie met het rusteloze benen syndroom (RBS)

Erectieproblemen komen vaak voor in combinatie met het rusteloze benen syndroom (RBS)

Nieuwe studie ontdekt link tussen erectieproblemen en Restless Legs syndroom (RLS)

Erectieproblemen komen vaak voor in combinatie met het rusteloze benen syndroom (RBS), zo blijkt uit een nieuwe studie die in de Verenigde Staten werd uitgevoerd. Deze aandoening wordt gekenmerkt - zoals de naam al laat vermoeden - door een onbedwingbare neiging om de benen te bewegen. Blijkt dat mannen met RBS vaker last hebben van erectieproblemen dan mannen die daar geen last van hebben.

De nieuwe studie uitgevoerd aan de Harvard Medical School ontdekte namelijk de link tussen erectieproblemen en het Restless Legs syndroom (RLS). De percentages waren sprekend. De kans op erectiestoornissen was maar liefst 78% groter bij mannen die leden aan het rusteloze benen syndroom (RBS). Een andere opmerkelijke vaststelling was dat hoe erger de symptomen van het rusteloze benen syndroom (RBS), hoe erger ook de erectieproblemen waren. Naar de reden waarom, hadden de onderzoekers het gissen.

Er moet een soort gemeenschappelijk mechanisme dat in beide stoornissen een rol speelt, maar verder wetenschappelijk onderzoek moet aantonen wat er precies aan de hand is. Op het eerste gezicht is er geen plausibele verklaring voorhanden waarom het rusteloze benen syndroom (RBS) aan erectieproblemen zou moeten gelinkt worden.

De studie is dan ook de eerste die de link tussen beide aandoeningen legt. Mogelijk speelt de factor dopamine een rol in het verhaal. Bij het rusteloze benen syndroom (RBS) zijn de niveaus van dopamine in de hersenen laag, een stof die de signalen die de hersenen uitzenden helpt regelen. Mogelijk speelt dat dopamine ook een rol bij erectieproblemen, meer bepaald omdat de niveaus aan dopamine te laag zijn.

In de Verenigde Staten heeft ongeveer 10% last van het rusteloze benen syndroom (RBS), een percentage dat waarschijnlijk ook wel zal kloppen met het voorkomen van deze aandoening in Europa. De Amerikaanse Restless Legs Syndrome Foundation merkt dat het rusteloze benen syndroom (RBS) kan aanleiding geven tot slaapproblemen.

Xiang Gao, onderzoeker aan de Harvard School of Public Health in Boston, is van mening dat de link tussen dopamine en het rusteloze benen syndroom (RBS) verder moet onderzocht worden. Het komt er nu volgens Gao op aan om het biologisch mechanisme dat beiden verbindt zo snel mogelijk te doorgronden. Op die manier kan een doorbraak worden geforceerd in de strijd tegen zowel het rusteloze benen syndroom (RBS) als erectiestoornissen.

Syndicatie