Erectiestoornissen: hoe bescherm ik mijn potentie en blijk ik sexueel actief?

Erectiestoornissen: hoe bescherm ik mijn potentie en blijk ik sexueel actief?

Wat garandeert dat ik ook nog op latere leeftijd een erectie kan krijgen?

De grote vrees van veel mannen is dat ze op een bepaald moment geen erectie meer gaan kunnen krijgen. Erectiestoornissen komen veel vaker voor dan algemeen wordt aangenomen, zekere vanaf de middelbare leeftijd. Bescherming van de potentie is voor een groot deel van de mannelijke bevolking dan ook een absolute prioriteit. Uiteraard kan die bescherming niet gegarandeerd worden, maar toch zijn er een paar eenvoudige tips die erectiestoornissen kunnen helpen voorkomen.

Op de eerste plaats is het dieet niet onbelangrijk. Algemeen kan worden gesteld dat alles wat slecht is voor het hart eveneens slecht is voor de potentie van de man. Of met andere woorden: een eetpatroon dat de bloedstroom in de slagaderen afremt - weinig fruit en groenten, veel vet en calorierijk voedsel - kan de bloedtoevoer naar de penis afremmen, met als gevolg dat er erectiestoornissen gebeuren. Een goede bloedstroom is namelijk noodzakelijk om een erectie te kunnen rijgen.

Andrew McCullough, professor urologie en directeur van het programma sexuele gezondheid voor mannen aan het New York University Langone Medical Center, merkt op dat uit erectiestoornissen relatief zeldzaam zijn bij mannen die een mediterraan dieet volgen. Dat betekent dat ze veel fruit eten, maar ook volle granen en gezonde vetten zoals noten, olijfolie, vis en wijn. Bij dit dieet mogen uiteraard de groenten niet vergeten worden. Volgens McCullough is de link tussen een mediterraan dieet en een verbeterd sexueel functioneren - zeg maar erectiestoornissen - wetenschappelijk vastgesteld.

Wie erectiestoornissen op middelbare leeftijd (of zelfs voordien) wil voorkomen, zal dus in de gaten moeten houden wat hij eet. Een echte inspanning hoeft dat echter niet te zijn, want iedereen wil sowieso lang en gezond leven. Wie leeft in functie van het voorkomen van hart- en vaatziekten, zal automatisch ook leven in functie van het voorkomen van erectiestoornissen. Maar uiteraard is het dieet alleen niet zaligmakend bij het voorkomen van erectiestoornissen.

In een bredere context is er vanzelfsprekend ook een link tussen erectiestoornissen en lichaamsgewicht. Overgewicht brengt heel wat problemen met zich mee, inderdaad ook inclusief erectiestoornissen. Overgewicht kan onder andere type 2 diabetes veroorzaken, een aandoening die zenuwschade over het heel lichaam kan veroorzaken. Wanneer die zenuwschade ook de penis bereikt, liggen erectiestoornissen voor de hand.

Syndicatie