Geslachtsziekten: genitale herpes komt steeds meer voor

Geslachtsziekten: genitale herpes komt steeds meer voor

Voorzorgsmaatregelen hebben verspreiding van de ziekte niet kunnen beletten

De geslachtsziekte genitale herpes komt steeds meer voor, zo blijkt uit een Amerikaanse studie. Voorzorgsmaatregelen hebben de verspreiding van de ziekte blijkbaar niet kunnen beletten. Dat heeft te maken dat veel Amerikanen onvoldoende rekening houden met deze aandoening. Hetzelfde geldt overigens ook voor Europa, want aan deze kant van de Atlantische Oceaan is genitale herpes allesbehalve zeldzaam.

Wie genitale herpes heeft opgedaan, zal pijnlijke wonden vertonen en is bovendien veel makkelijker besmetbaar met het AIDS-virus. In de Verenigde Staten zou één op de zes Amerikanen de infectie opgedaan hebben. Dat is een onverwacht hoog cijfer, gezien de inspanningen die in het verleden werden gedaan om de verspreiding van genitale herpes te voorkomen.

Uit een onderzoek gedaan door de U.S. Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta blijkt dat er in de periode 2005 tot en met 2008 geen noemenswaardige terugval was in het aantal gevallen van genitale herpes, dit in vergelijking met een gelijkaardig onderzoek dat tussen 1999 en 2004 werd gevoerd. Vervelend is dat er geen behandelingswijze bestaat voor genitale herpes, dat in twee vormen voorkomt.

Herpes simplex virus type 1 heeft als typisch kenmerk het onstaan van blaasjes rond de mond die bekend staan als koortsblaasjes. Type 2 wordt gekenmerkt door blaasjes rond de geslachtsdelen. De meeste geïnfecteerde mensen weten niet dat ze het virus hebben en geven het door aan hun partner(s) via sexuueel contact. Dat kan zelfs gebeuren als ze geen symptomen van genitale herpes vertonen.

Kevin Fenton, directeur van het CDC's National Center for STD Prevention, stelt dat het onderzoek bewijst dat genitale herpes nog steeds een ernstige bedreiging voor de gezondheid vormt. Fenton is vooral bezorgd over de hoge raad van besmetting met genitale herpes bij zwarte Amerikanen, die blijkbaar veel makkelijker vatbaar zijn voor het virus dan blanken. Bij zwarte Amerikanen lag de besmettingsgraad volgens het onderzoek bijna drie keer zo hoog als bij blanken.

De data waarop het onderzoek is gebaseerd, zijn afkomstig van het National Health and Nutrition Examination Survey, een federaal rapport dat zich baseert op medische verslagen en op bloedtesten. De studie onderzocht het voorkomen van genitale herpes in de leeftijdscategorie van 14 tot 49 jaar.

GlaxoSmithKline Plc's Valtrex pil behandelt de symptomen van genitale herpes en reduceert de kansen op een nieuwe uitbraak van de ziekte. De omzet van dit medicijn bedroeg vorig jaar meer dan 1 miljard dollar. Fenton merkt op dat geslachtsziekten waaronder genitale herpes de Amerikaanse gezondheidsdiensten jaarlijks ongeveer 16 miljard dollar kosten. Dat bedrag zou gereduceerd kunnen worden door meer voorzorgsmaatregelen te nemen.

Syndicatie