Help, mijn partner heeft genitale herpes

Wat moet ik doen wanneer mijn echtgenoot of echtgenote genitale herpes heeft?

Bij de sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) is genitale herpes één van minder bekende. Wanneer bij uw partner genitale herpes wordt vastgesteld, kan dat in eerste instantie een shock-effect geven. Daarna volgt meestal de fase waarbij er vraag is naar meer informatie. Er worden vragen gesteld, waarop liefst antwoorden moeten gegeven worden.

Op de eerste plaats is het zaak om het hoofd koel te houden: genitale herpes is een aandoening die alleszins kan bestreden worden. Eén van de eerste vragen die gesteld gaan worden, is hoe groot de kans is dat uw partner zijn of haar genitale herpes ook naar u heeft overgedragen. De kansen daarop verschillen van de manier waarop u sex hebt gehad. Gaat het om veilige sex, dus met het gebruik van een condoom, dan is het risico op besmetting relatief klein. De kans op overdracht van genitale herpes is bovendien afhankelijk van de duur waarop u sexueel contact met elkaar hebt gehad. Is het maar een- of tweemaal tot sex gekomen, dan zijn de risico's kleiner dan wanneer u gedurende een langere tijdspanne sex hebt gehad. Anderzijds is het perfect mogelijk dat de overdracht van genitale herpes heeft plaatsgevonden, ook al hebt u maar eenmaal sexueel contact gehad.

Het is niet zo dat u veilig bent wanneer de uitslag die gepaard gaat met genitale herpes niet zichtbaar is geweest op de genitale delen van uw partner of die van uzelf. Die signalen zijn in veel gevallen subiel, slecht zichtbaar of worden soms beschouwd als afkomstig van een andere aandoening dan genitale herpes. Vaak kan er bijvoorbeeld verwarring ontstaan met aambeien. Meer zelfs: genitale herpes kan overdraagbaar zijn zelfs wanneer er geen zichtbare signalen waren.

Is het verantwoord om sex te blijven hebben wanneer één van de twee partners besmet is met genitale herpes? Geen enkele wijze van sexueel contact hebben is voor 100% veilig, zelfs niet met condoomgebruik, met uitzondering uiteraard van onthouding. Toch wijst de praktijk uit dat genitale herpes meestal kan worden voorkomen door condoomgebruik. Vermijd echter sex wanneer uw partner duidelijke signalen van genitale herpes vertoont.

Syndicatie