Het begrijpen van sexuele problemen bij vrouwen, de behandeling

Het begrijpen van sexuele problemen bij vrouwen, de behandeling

Sexuele problemen bij vrouwen kunnen van verschillende aard zijn, gaande van vaginisme tot het (niet meer krijgen) van een orgasme

Over sexuele problemen bij vrouwen doen nog heel wat misverstanden de ronde. Het onderwerp is vaak nog taboe, met alle gevolgen van dien. Sexuele problemen bij vrouwen kunnen van verschillende aard zijn, gaande van vaginisme tot het (niet meer krijgen) van een orgasme. Elke aandoening zal een verschillende aanpak vereisen. Om met kennis van zaken sexuele problemen te kunnen oplossen, is een ervaren therapeut vereist. Die zal u de juiste behandeling geven die past bij die aandoening die een sexueel volwaardig functioneren in de weg staat.

Zo zal hij vaginale droogheid na de menopauze behandelen met oestrogeen crèmes, infecties met antibiotica en voor sommige andere aandoeningen (verlenging van organen binnen de vagina, anatomische defecten enzovoort) een chirurgische ingreep voorstellen. Uiteraard moeten de gesignaleerde sexuele problemen steeds in de juiste context geplaatst worden, vaak houden ze verband met andere aandoeningen zoals diabetes, nierstoornissen, hoge bloeddruk enzovoort. Een verlaging van de sexuele driften na de menopauze kan worden behandeld door het gecombineerd gebruik van orale oestrogenen en testosteron. Meestal wordt eerst de voorkeur gegeven aan de postmenopausale oestrogeentherapie. Lokale hormonentherapie kan de gevoeligheid van de clitoris doen toenemen en daardoor ook weer orgasmes mogelijk maken. Blijft een verbetering binnen drie tot zes maanden uit, dan is het voorschrijven van testosteron wenselijk.

Situeren de sexuele problemen zich rond de prikkeling, dan gaan deze moeilijk behandeld kunnen worden indien de vrouw in kwestie nooit sexuele bevrediging heeft gekend. Er zijn speciale therapieën ontwikkeld om de patiënte te helpen relaxen, om haar bewust te maken van sexuele gevoelens en om gevoelens van schuld en van vrees voor afwijziging uit te schakelen.

Onvoldoende vochtontwikkeling bij een verder gezonde premenopausale vrouw kan of wijzen op een te geringe sexuele aantrekkingkracht of op onvoldoende prikkels vanwege de kant van de partner. Een verlengd voorspel, masturbatie en relaxatietechnieken kunnen soelaas brengen. Bovendien zijn er voldoende producten voorhanden die een kunstmatige bevochtiging kunnen veroorzaken.

De onmogelijkheid om een orgasme te krijgen, maakt deel uit van de vele sexuele problemen waar vrouwen aan kunnen leiden. Communicatie over de eigen sexuele wensen, over het voorspel, over het aandeel van de partner enzovoort vormt een onmisbare schakel richting sexuele voldoening. Psychotherapie kan de communicatievaardigheden helpen verbeteren en onderliggende conflicten omtrent sexualiteit helpen oplossen. Vaginisme is een geval apart, deze aandoening maakt penetratie uiterst moeilijk zo niet onmogelijk.

Voor pijn tijdens de paring kunnen verschillende oorzaken zijn. Verzeker er u eerst van dat er sprake is van voldoende stimulering en van voldoende vocht. Misschien hebt u last van een infectie, waar u medicatie voor zult moeten nemen. Het zal duidelijk zijn dat er heel wat sexuele problemen bij vrouwen kunnen voorkomen, die stuk voor stuk een eigen aanpak vereisen.

Syndicatie