Hoe ervaren vrouwen sexuele problemen?

Hoe ervaren vrouwen sexuele problemen?

Een vrouw kan sexuele problemen op verschillende manieren ervaren, naargelang van de symptomen zal de behandeling anders zijn

Alvorens sexuele problemen kunnen behandeld worden, moet eerst gedefinieerd worden hoe de vraag haar sexuele problemen eigenlijk ervaart. Dat kan namelijk op verschillende manieren gebeuren en naargelang van de symptomen zal de behandeling telkens anders zijn.

De meest voorkomende sexuele problemen hebben eigenlijk allemaal betrekking op een geringe sexdrift. De vrouw zal weinig zin of interesse in sex hebben. Belangrijk om te weten is waarom dat zo is. Een gebrek aan zin of interesse in sex heeft namelijk altijd een reden en pas wanneer die reden gekend is, kan er iets aan het probleem worden gedaan. Verschillende factoren kunnen een rol spelen in het verhaal, inclusief hormonale veranderingen, medische factoren en behandelingen (kanker en chemotherapie), depressie, zwangerschap, stress, vermoeidheid enzovoort. Anderzijds kan ook verveling met altijd weer dezelfde routine in bed de oorzaak vormen van sexuele problemen. Het enthousiasme kan er onder lijden. Hetzelfde geldt voor lifestyle factoren, zoals het uitbouwen van een carrière, de zorg voor de kinderen enzovoort.

De onmogelijkheid om opgewonden te raken kan een andere bron van sexuele problemen vormen. Vrouwen die moeilijk opgewonden raken tijdens het hebben van geslachtsverkeer, zullen ook moeite hebben om voldoende vochtig te worden in de vagina om normaal sexueel verkeer te hebben. De vraag is natuurlijk waarom de vrouw in kwestie maar moeilijk opgewonden raakt. Eens te meer kunnen de oorzaken divers zijn, vaak is er een verband met negatieve gevoelens zoals angst. Onderzoekers kunnen proberen te ontdekken of er problemen zijn met de bloedstroom naar de vagina en/of naar de clitoris, wat mogelijk een (deel van de) oorzaak kan vormen. Dikwijls kan pas na een breed onderzoek uitgemaakt worden wat de (mogelijke) oorzaak van het moeilijk opgewonden is.

De sexuele problemen die gerelateerd zijn aan het geslachtsverkeer zelf kunnen op hun beurt een desinteresse voor sex verklaren. Dat is bijvoorbeeld het geval met vrouwen die geen of slechts zeer moeilijk een orgasme kunnen krijgen, wat in wetenschappelijke termen als anorgasmia wordt omschreven. Het uitblijven van de sexuele climax, het orgasme dus, is een zeer vervelende zaak voor de vrouw die uiteraard de sexuele lust naar een nulpunt kan voeren. Voor sexuele problemen in verband met het uitblijven van het orgasme, zijn er eveneens verschillende mogelijkheden. Onervarenheid en gebrek aan kennis kunnen een rol spelen, maar ook psychologische factoren als een gevoel van schuld, angst, afkeer (vooral na het oplopen van sexuele trauma’s of na sexueel misbruik) enzovoort. Andere mogelijke oorzaken zijn onvoldoende stimulatie of voorspel, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen die de sexuele driften afremmen, chronische ziekten enzovoort.

Tenslotte is er nog de pijn die gepaard kan gaan met geslachtsverkeer en die eveneens die door een veelvoud van factoren kan veroorzaakt worden. Vaginisme of schedekramp kan eveneens pijnlijk zijn, het betreft het samentrekken van de spieren rond de vagina. De oorzaken van vaginisme kunnen eveneens divers zijn.

Syndicatie