Hoe kan ik weten dat ik genitale herpes heb?

Alleen een dokterstest kan definitief uitwijzen dat iemand genitale herpes heeft

Van alle sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) is genitale herpes waarschijnlijk diegene die het meest voor problemen zorgt. De aandoening wordt namelijk niet altijd tijdig herkend. Bovendien zijn de symptomen van genitale herpes niet altijd even duidelijk. Alleen een dokterstest kan definitief uitwijzen dat iemand genitale herpes heeft.

Dat kan gebeuren op basis van een staal van de uitslag die door genitale herpes werd veroorzaakt. De dokter zal het staal onder de microscoop onderzoeken, waarna  de diagnose genitale herpes kan worden gesteld. Een andere methode om de diagnose te stellen, is via een bloedtest. Daarbij zal worden uitgekeken naar antibodies voor het virus die door immuunsysteem aangemaakt werden. Het menselijk lichaam zal namelijk reageren wanneer het door een aandoening als genitale herpes wordt getroffen.

Het tweede type van genitale herpes, het simplex virus HSV-2, zal namelijk meteen de geslachtsdelen infecteren. De antilichamen reageren meteen. Door het aantonen van antibodies voor HSV-2 in het bloed, is de kans meteen groot dat iemand door genitale herpes werd getroffen. Wijzen de bloedtesten uit dat er antibodies tegen HSV-1, het andere type van het genitale herpes virus, zijn aangemaakt, dan kan u zowel genitale herpes als orale herpes ontwikkeld hebben. Orale herpes kan namelijk via de geslachtsdelen verspreid worden door het hebben van orale sex.

De grootste impact van genitale herpes situeert zich meestal op emotioneel vlak. Pijnlijke symptomen (zweren en andere aanverwante kwalen), een beperkte sexuele activiteit enzovoort zijn enkele van de gevolgen die aan deze aandoening verbonden (kunnen) zijn. In het ergste geval kan genitale herpes leiden tot een depressie, uitgaande van het feit dat het een levenslange ongeneesbare aandoening betreft. In geval van een zwangerschap (of probeert zwanger te worden) kan genitale herpes tot een nog groter probleem uitgroeien. Gelukkig zijn de meeste dokters tegenwoordigd vertrouwd met genitale herpes, zodat ze een waarschuwende rol kunnen spelen. We mogen ook niet vergeten dat genitale herpes ernstiger is bij mensen die aan HIV of andere aandoeningen die het immuunsysteem verzwakken leiden.

Belangrijk is het besef dat genitale herpes niet zo uitzonderlijk. Wie op zoek is naar een nieuwe mannelijke partner, loopt bijna 20% kans dat die ook met genitale herpes is besmet. In het geval van mannen is de kans zelfs 25% dat de volgende vrouwelijke partner ook met  genitale herpes besmet zal zijn. 

Syndicatie