Hoe vroegtijdig is een vroegtijdige ejaculatie?

Hoe vroegtijdig is een vroegtijdige ejaculatie?

De vroegtijdige ejaculatie is het meest voorkomend sexueel probleem bij jonge mannen

De mogelijkheden om de erogene zones van vrouwen te ontdekken, kunnen ongelooflijk spannend zijn. Op een bepaald moment komt het echter tot penetratie en daar kan het mislopen. Vroegtijdige ejaculatie is namelijk het meest voorkomend sexueel probleem bij jonge mannen. Dat bekent dat de man zijn sperma gaat lozen vlak nadat de penetratie is begonnen.

Hoe vroegtijdig is een vroegtijdige ejaculatie?, is een veelgestelde vraag. Ira Sharlip, professor urologie aan de University of California at San Francisco en president van de International Society for Sexual Medicine, komt tot de conclusie dat vroegtijdige ejaculatie veel vaker voorkomt dan algemeen wordt aangenomen. Hij probeerde zelfs te berekenen hoe hoog is het percentage mannen is dat aan vroegtijdige ejaculatie lijdt.

De uitslagen van die berekening waren onthutsend. Maar liefst 20 tot 30% van de jonge mannen bleek aan vroegtijdige ejaculatie te lijden, een percentage dat veel hoger ligt dan algemeen was aangenomen. De vraag blijft echter hoe een vroegtijdige ejaculatie kan worden gemeten. Of anders uitgedrukt: wanneer is er sprake van een vroegtijdige ejaculatie en wanneer niet?

Sharlip maakte daarbij gebruik van een methode die omschreven wordt als de "intravaginal ejaculatory latency time" (IELT). Concreet wil dit zeggen dat met een chronometer de tijd werd opgenomen die verstreek tussen het begin van de vaginale penetratie en het moment dat de man klaarkomt. Volgens Sharlip vertelt deze kwantitatieve manier echter niet alles.

Er zijn mannen die binnen de minuut klaarkomen, maar die niet klagen over een vroegtijdige ejaculatie. Anderzijds zijn er mannen die het 20 minuten volhouden, maar die wel klagen over een vroegtijdige ejaculatie. Blijkt dus vroegtijdige ejaculatie een relatief begrip is.

In zekere zin wordt vroegtijdige ejaculatie dus gedefinieerd door de man zelf en is het afhankelijk van de sexuele voldoening die hijzelf of zijn partner hebben. Belangrijk bij het definiëren is ook de mogelijkheid tot controleren wanneer de zaadlozing opduikt. Het ziet er naar uit dat in het debat over vroegtijdige ejaculatie nog niet het laatste woord is gevallen.

Syndicatie