Kunnen vrouwen in hun menopauze nog een boeiend sexleven hebben?

Kunnen vrouwen in hun menopauze nog een boeiend sexleven hebben?

Kruidig eten kan opstootjes of hot flashes stimuleren

Eindigt het leven bij de menopauze? Sommige vrouwen vrezen van wel en kijken met angstige blik uit naar deze cruciale periode in hun leven. We kunnen ze echter geruststellen: het leven gaat ook na de menopauze verder en de kwaliteit er van hoeft zelfs niet noodzakelijk achteruit te gaan. Van de menopauze hoeven de meeste vrouwen zeker niet wakker te liggen.

Eén van de eerste symptomen van de menopauze kan de uitdroging van de vagina zijn. Dat kan des te meer een probleem worden wanneer de vrouw in kwestie lijdt aan het Sjögren’s syndroom, een aandoening die gepaard gaat met uitdroging van ogen, mond en vagina. Daarnaast gaat het syndroom vaak gepaard met vermoeidheid en jeuk.

Linda Russell, dokter aan de afdeling rheumatologie van het Hospital for Special Surgery en assistent professor bij het Weill Cornell Medical College in New York, is van mening dat vrouwen zich daardoor niet mogen laten ontmoedigen. Vaginale droogte kan seks minder aangenaam of zelfs pijnlijk maken, maar dankzij bevochtiging en/of glijmiddelen kunnen de ergste symptomen van een droge vagina worden opgevangen.

Kunnen vrouwen in hun menopauze nog een boeiend sexleven hebben?, is dan een volgende logische vraag. Het antwoord op deze vraag is een volmondig ‘ja’, ook tijdens en na de overgangsjaren kan het hebben van sex vrouwen nog wel degelijk iets te bieden hebben. Bovendien is het zo dat het regelmatig hebben van geslachtsverkeer de symptomen van de droge vagina kan helpen verlichten.

Dan zijn er de andere problemen die automatisch aan de menopauze worden gelinkt. Kruidig eten kan opstootjes of hot flashes stimuleren, zodat op dat vlak de nodige voorzichtigheid moet worden betracht. Denk er aan dat ook alcohol en warme drankjes een rol in het verhaal kunnen spelen, evenals bepaalde geneesmiddelen. In dat geval is het zaak om met de dokter te spreken, die waarschijnlijk een alternatief geneesmiddel zal voorstellen.

Syndicatie