Leven met genitale herpes is mogelijk, sommige mensen leven er jaren mee

In sommige gevallen kan genitale herpes worden overgedragen door niet-sexuele contacten

Wie te horen krijgt dat hij of zij genitale herpes heeft, zal wel eens even moeten slikken. Voor deze aandoening bestaat (nog) geen remedie, ze kan een levenlang meegaan. Een ziekte als genitale herpes klinkt ver-van-mijn-bed, maar de aandoening komt meer voor dan algemeen wordt aangenomen. Het is dus niet zo dat genitale herpes een aandoening is die op een andere plaats en bij andere mensen voorkomt.

Als één van de sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) wordt genitale herpes op de eerste plaats door sexuele contacten doorgegeven. Iemand die pech heeft, kan de aandoening al bij een eerste sexueel contact doorgegeven krijgen. Er doen echter heel wat geruchten de ronde omtrent een mogelijke overdraagbaarheid van genitale herpes door het bezoek aan een toilet, het zitten op een stoel waar iemand op gezeten heeft die aan de aandoening lijdt. Het is zeer zeldzaam, maar theoretisch zou het mogelijk zijn dat genitale herpes via een andere weg dan via sexuele contacten wordt overgedragen. Veel meer is daar niet over bekend en we zouden er ons ook niet door laten afschrikken.

Leven met een partner die genitale herpes heeft, is dikwijls niet zo gemakkelijk. Het kan in ieder geval interessant zijn dat hij of zij een support groep opzoekt, waar met andere mensen die aan genitale herpes lijden over de aandoening kan worden gepraat. Wanneer een relatie gevaar loopt, kan het geen slechte zaak zijn om een relatietherapeut op te zoeken. Een relatie waar één van de partners genitale herpes heeft, kan inderdaad niet makkelijk zijn.

Informatie is in geval van genitale herpes een factor waarvan het belang niet onderschat kan worden. Een beter begrip van de aandoening kan al een stap in de goede richting betekenen, in die zin dat het makkelijker wordt om met de aandoening te leven. Vergeet daarom niet om u zo goed mogelijk te informeren over genitale herpes en alles wat er mee te maken heeft.

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat het perfect mogelijk is om jarenlang, ja zelfs tientallen jaren lang, met genitale herpes te leven zonder te weten dat men aan de aandoening lijdt. Dit kan het vervelende gevolg hebben dat man of vrouw vaak veronderstellen dat de partner vreemd is geweest, wat niet noodzakelijk zo hoeft te zijn. Anderzijds zal het duidelijk zijn dat het perfect mogelijk is om jarenlang met genitale herpes te leven.  

Syndicatie