Masturbatie maakt deel uit van de ervaringswereld van een opgroeiend kind

Masturbatie maakt deel uit van de ervaringswereld van een opgroeiend kind

Masturberen is gezond en mag niet ontraden worden

In het verleden werd vaak misprijzend gedaan over masturbatie. De clichés zijn bekend: het zou ongezond zijn om met de eigen geslachtsdelen te spelen. Bij mannen zou doofheid één van de mogelijke gevolgen van te veel masturberen kunnen zijn. Uiteraard is dit pure nonsens, want van negatieve gevolgen van een gewoon masturbatiebedrag is tot dusver nog niets bewezen.

Ook bij kinderen is het ontdekken van het eigen lichaam de gewoonste zaak ter wereld. Masturbatie maakt deel uit van de ervaringswereld van een opgroeiend kind en mag daar niet van worden losgekoppeld. Iedereen heeft in zijn jeugd geleerd hoe hij of zij moest masturberen en die wetenschap is in het verdere leven waarschijnlijk goed van pas gekomen.

Masturberen is dus gezond en mag niet ontraden worden. In het verleden heeft godsdienst op dat vlak een negatieve rol gespeeld door masturbatie in het hoekje van het kwaad te duwen. Vooral mannen die masturbeerden, moesten het ontgelden. Zij bezondigden zich zogezegd aan de zonde van Onan, die zijn eigen zaad verspilde. Pure onzin was dat, niet meer of niet minder.

Syndicatie