Menopauze kan relatie met partner verbeteren

De menopauze kan een periode van grotere intimiteit met partner inluiden

Tijdens de menopauze kan het sexleven van een vrouw op een lager pitje gaan branden. Maar ook de man wordt ouder en zijn sexuele driften zullen ook niet meer zijn wat ze ooit waren. Sex kan tijdens en na de menopauze nog steeds aangenaam zijn en bovendien kan er meer ruimte vrijkomen om de relatie te verbeteren. De menopauze kan namelijk een periode van grotere intimiteit met partner inluiden, precies omdat sex niet meer per se hoeft.

Het klinkt misschien als een cliché, maar liefde en affectie kunnen gedeeltelijk de plaats van sex innemen. Liefde en affectie worden door jonge mensen meestal geassocieerd met sex, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Samen van elkaars gezelschap genieten kan een volwaardig alternatief zijn. Het is hier niet de plaats om een romantisch handboek te schrijven, maar lange wandelingen samen kunnen de romantiek versterken. Om nog maar te zwijgen van dineetjes bij kaarslicht en alles wat verder met romantiek geassocieerd kan worden.

Hieronder volgen een paar tips die de intimiteit van twee partners op latere leeftijd kunnen helpen versterken:

Leer in de mate van het mogelijke over het eigen lichaam en dat van de partner. Tijdens de jonge jaren was daar misschien minder tijd voor en die tijd kan nu ingehaald worden. Meer kennis over de veranderingen die zowel het mannelijk als het vrouwelijk lichaam met het verstrijken van de jaren ondergaan, kan zeer leerzaam zijn. Ondanks de opgestoken ervaring kunnen beide partners bovendien nog heel wat over sexbeleving leren. Die kennis kan verlegenheid of angst of sexuele functie en/of prestaties helpen overwinnen, indien dat overigens nog nodig zou zijn.

Er is nu misschien ook meer tijd om iets te doen aan alternatieve manieren van opwinding, zoals het samen kijken naar erotisch materiaal (DVD's, boeken). De periode van de menopauze is ook een geschikte periode om wat meer aan masturbatie te denken, waarbij inderdaad beide partners elkaar kunnen helpen. Een volgende logische stap is uiteraard om wat meer variatie in het sexbeleven te brengen. Probeer eens een ander standje uit!

Maar sex hoeft niet noodzakelijk ook coïtus in te houden, ook elkaar masseren kan best aangenaam zijn. Beide partners zullen zich zo aangenaam voelen in elkaars gezelschap, de gemeenschappelijke band zal worden versterkt. Die versterking kan ook gepaard gaan met een betere communicatie. Gaat sex tijdens of na de menopauze nog steeds met pijn gepaard, dan kan het raadzaam zijn om eens een ander standje te proberen waardoor het makkelijker wordt om de diepte van de penetratie te controleren.

Syndicatie