Mensen van middelbare leeftijd hebben vaker sex zonder gebruik van condooms

Mensen van middelbare leeftijd hebben vaker sex zonder gebruik van condooms

Wegvallen van bezorgdheid over zwangerschap kan risico’s op sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s doen toenemen

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is het aantal gevallen van syfilis in de afgelopen jaren duidelijk gestegen in de categorie tussen 45 en 65 jaar. In 2010 – het laatste jaar waar cijfers voor beschikbaar zijn – werden 2.550 gevallen gemeld, tegenover slechts 900 gevallen in 2000. Deze sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s is dus opnieuw in opmars bij de middelbare leeftijd.

Maar niet alleen syfilis lijkt aan een tweede jeugd te zijn begonnen, ook andere sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s zijn opnieuw frequenter geworden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de cijfers voor chlamydia, het aantal gevallen van deze aandoening is in de Verenigde Staten verdrievoudigd.

De cijfers hebben uiteraard betrekking op de Verenigde Staten, maar kunnen waarschijnlijk ook zonder enig probleem naar de eurozone geëxtrapoleerd worden. Het sexueel gedrag van de babyboomers verschilt aan beide kanten van de Atlantische Oceaan namelijk niet zo heel veel. In beide gevallen is er er wel een duidelijk verschil zichtbaar met de generaties voordien.

Mensen van middelbare leeftijd hebben vaker sex zonder gebruik van condooms. Dat heeft op de eerste plaats te maken met de perceptie dat de gevaren minder groot zijn vanwege een verminderde promiscuïteit. Het wegvallen van een aantal voorzorgsmaatregelen heeft echter tot gevolg dat de risico’s op sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s duidelijk groter zijn geworden.

Het wegvallen van de bezorgdheid over een eventuele zwangerschap kan de risico’s op sexueel overdraagbare aandoeningen of SOA’s zodoende doen toenemen. Daarom is een nieuwe bewustmakingscampagne noodzakelijk, die mensen van middelbare en van de derde leeftijd er op wijst dat onvoorzichtige sex ook na de jeugd nog grote gevaren met zich kan meebrengen.

Syndicatie