Misbruikte kinderen lopen groter risico op gedragsproblemen

Misbruikte kinderen lopen groter risico op gedragsproblemen

Onderzoek van de Yale University wijst op veranderingen in de hersenen

Het is algemeen bekend dat mensen die in hun jeugd misbruikt werden meer kans lopen op gedragsproblemen dan mensen die op het vlak van sexualiteit een vlekkeloze jeugd hebben gehad. Sexueel misbruik in de prille jeugd kan zich tot late leeftijd laten gevoelen.

Vroeger werd over problemen als pedofilie nogal licht heengestapt, maar in de afgelopen jaren is daar wel degelijk verandering in gekomen. Pedofilie wordt veel strenger aangepakt dan in het verleden het geval was en daarnaast is er ook veel aandacht voor de problemen die de slachtoffers van kindermisbruik met zich meeslepen.

Misbruikte kinderen lopen groter risico op gedragsproblemen, daar is iedereen het inmiddels wel over eens. Tot dusver ontbraken echter de wetenschappelijke bewijzen dat dit inderdaad het geval was. Alle onderzoek omtrent deze problematiek speelde zich af op het niveau van psychiaters en psychologen, maar echte medische bewijzen lagen tot dusver nog niet  op tafel. Recent is daar echter verandering in gekomen.

Onderzoek van de Yale University wijst op veranderingen in de hersenen bij volwassenen die als kind werden misbruikt, veranderingen die door middel van hersenscans met zekerheid konden worden aangetoond. De afwijkingen werden met name in dat deel van de hersenen vastgesteld dat verantwoordelijk is planning, organisatie en dat zich focust op details. De resultaten van het onderzoek werden in de Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

Er werden bovendien ook wijzigingen vastgesteld in die delen van de hersenen waar emoties en impulsen worden beheerd. De studie wijst er op dat elk jaar miljoenen kinderen worden misbruikt in de Verenigde Staten, maar ook in Europa. Het is daarom belangrijk dat het onderzoek rond de wijzigingen in de hersenfunctie worden verder gezet, waarbij er tevens wordt gezocht naar een remedie om de aangerichte schade te herstellen.

Syndicatie