Nieuw geneesmiddel kan sexueel libido van vrouwen met HSDD stimuleren

Nieuw geneesmiddel kan sexueel libido van vrouwen met HSDD stimuleren

Neveneffecten lijken volgens onderzoek beperkt

Een nieuw geneesmiddel kan het sexueel libido van vrouwen stimuleren, zo blijkt uit een onderzoek. De neveneffecten van flibanserin - zoals de naam van het nieuwe medicijn is - lijken volgens het onderzoek beperkt. Het medicijn werd ontworpen door het farmabedrijf Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals en bevindt zich momenteel nog in de testfase.

Het geneesmiddel flibanserin werd uitgetest bij 1.378 vrouwen die zich nog niet in de menopauze bevinden. Deze testpersonen hadden een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. Gedurende een periode van 24 dagen kregen ze ofwel 100 milligram flibanserin toegedoend, ofwel een placebo. De vrouwen hielden tijdens de proefperiode een verslag bij van hun sexuele ervaringen, zowel wat betreft sex met penetratie als orale sex, masturbatie enzovoort. Alle vrouwen hadden een stabiele monogame relatie en hadden voordien een diagnose gekregen van hypoactive sexual desire disorder (HSDD). Deze aandoening wordt gekenmerkt door het ontbreken van normale sexuele gevoelens bij de patiënt. Vaak was de oorzaak daarvan stress.

De resultaten van het onderzoek waren opmerkelijk. Dankzij flibanserin stegen de voldoening schenkende sexuele contacten van 2,80 per week naar 4,50 en dit over een periode van vier weken. Volgens de onderzoekers was er sprake van één extra goed sexueel contact per maand, wat als een positief resultaat van het onderzoek geïnterpreteerd werd.

Maar ongeveer 15% van de vrouwen die flibanserin namen, kloegen over vervelende neveneffecten. Onder andere slaperigheid kan een neveneffect van flibanserin zijn, hoewel hieromtrent nog meer onderzoek moet worden gevoerd. Anderzijds werd een duidelijke verbetering van de sexuele functies vastgesteld, evenals een vermindering van de stress gerelateerd aan sexuele problemen. De ontwikkelaars van Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals waren dan ook tevreden over de resultaten van flibanserin.

De medische wereld reageert gematigd positief op de lancering van flibanserin. Het kan uiteraard nog wel een tijdje duren alvorens een geneesmiddel op basis van flibanserin naar de markt komt, maar het zou anderzijds de eerste keer zijn er een medicijn op de markt komt dat het vrouwelijke libido in positieve zin kan beïnvloeden.

Syndicatie