Orale seks kan gevallen van mond- en keelkanker doen toenemen

Orale seks kan gevallen van mond- en keelkanker doen toenemen

Humaan papillomavirus kan belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van kanker als gevolg van orale seks

In de meeste geïndustrialiseerde landen wordt een afname van het aantal kankergevallen met dodelijke afloop vastgesteld. Dat is te danken aan een combinatie van factoren. Gezonder leven speelt een rol, maar ook een snellere opsporing en betere behandelingsmethoden spelen een rol in het verhaal.

Dat belet echter niet dat sommige vormen van kanker in opmars zijn. We denken daarbij bijvoorbeeld aan slokdarm- en schildklierkanker, kankers waarvan we steeds meer horen. Ook leverkanker, mogelijk als gevolg van infecties van hepatitis B en C is nog steeds in opmars, evenals nierkanker. In het laatste geval zou er sprake van kunnen zijn met een toenemend aantal gevallen van obesitas.

Een geval apart zijn de verschillende vormen van huidkanker. Iedereen kent wel iemand met een melanoom. De opmars van huidkanker heeft onder andere te maken met een te grote blootstelling aan de zon of aan alternatieven zoals de zonnebank. Vergeten we ook niet dat pancreaskanker, dat gerelateerd wordt aan roken, obesitas maar ook aan erfelijke factoren.

Opvallend is ook de toename van mond- en keelkankers en daar zou volgens de wetenschap een speciale reden voor zijn.  Orale seks kan namelijk de gevallen van mond- en keelkanker doen toenemen. Nochtans bestaan er geen bewijzen die zwart op wit aantonen dat er een link is tussen orale seks en mond- en keelkanker.

Het humaan papillomavirus of HPV kan een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van kanker als gevolg van orale seks, waarbij met name mannen van middelbare leeftijd kwetsbaar lijken. De kankergevallen zouden sneller toenemen in de leeftijdsgroep van 55 tot 64 jaar dan daarboven. Bij vrouwen zou dat HPV anderzijds verantwoordelijk zijn voor de toename van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker.

Syndicatie