Priapisme: wanneer een erectie urenlang blijft duren

Twee vormen van priapisme, de ene al wat pijnlijker dan de andere

Onder priapisme verstaan we het hebben van een langdurige erectie van de penis, erectie die urenlang kan aanhouden. Die erectie kan er ook komen wanneer de persoon niet seksueel opgewonden is en dat is juist het vreemde. In priapisme herkennen we de naam van de Griekse mythologische figuur Priapus, als god de zoon van Aphrodite (liefdesgodin) en Bacchus (god van de wijn en de extase). Priapus stond bekend om zijn geilheid en om zijn enorme penis.

Op het eerste gezicht zou men kunnen denken dat priapisme door mannen niet als een ziekte wordt ervaren. In eerste instantie is dat ook niet het geval, behalve dat het erg vervelend is om urenlang met een erectie rond te lopen. Maar uiteindelijk heeft de man in kwestie geen zin in kwestie en tegen die achtergrond wordt de erectie eerder een last dan een lust.

In een volgende fase kan de erectie pijnlijk worden. Priapisme komt voor wanneer bloed opgesloten raakt in de penis en niet meer kan ontsnappen. Om een ontspanning van de penis te kunnen krijgen, is het namelijk noodzakelijk dat het bloed opnieuw kan wegvloeien. Wanneer priapisme niet onmiddellijk wordt behandeld, kunnen de gevolgen zwaar zijn. Blijvende erectiestoornissen zijn een mogelijk gevolg van priapisme.

De aandoening kan zich op alle leeftijden manifesteren, ook bij mannelijke baby's. Daarmee is tevens aangegeven dat priapisme wel degelijk een aandoening is, want van sexuele driften is bij pasgeborenen nog geen sprake. Er bestaan twee vormen van priapisme, waarbij de ene pijnlijker is dan de andere. In vaktermen spreekt men van low-flow and high-flow priapisme.

Low-flow is de meest voorkomende vorm van priapisme. Hierbij raakt bloed gevangen in de erectiekamers, zonder dat er daar vaak een reden voor is. De mannen die last krijgen van deze vorm van priapisme zijn dus dikwijls voor de rest helemaal gezond. Anderzijds kan priapisme ook het gevolg zijn van ziekten als sikkelcelanemie, leukemie of bloedkanker, malaria en van een aantal andere aandoeningen.

High-flow priapisme komt zelden voor en is alleszins zeldzamer dan de low-flow vorm. Meestal is de high-flow vorm van priapisme ook minder pijnlijk dan de low-flow. Deze vorm is het geval van een breuk in een ader in de penis als gevolg van een kwetsuur. Daardoor wordt belet dat het bloed in de penis normaal kan circuleren. Gevolg is een langdurige erectie die eveneens tot de priapisme-categorie kan worden gerekend.

Syndicatie