Seksualiteit bij ouderen krijgt steeds meer aandacht

Seksualiteit bij ouderen krijgt steeds meer aandacht

Heel wat beeldmateriaal verkrijgbaar

Seksualiteit bij ouderen kenmerkt zich voornamelijk door een grotere aandacht voor middellijkheid. De dualistische opvatting van lichamelijke seks en spirituele liefde wordt inderdaad herzien, dankzij een nieuw denkkader (aan de hand van termen als middellijkheid en onmiddelijkheid). Voorts gaat de aandacht uit naar de verschuiving van 'wat' naar wie', naar de factor verliefdheid en naar het subtiele verschil tussen intimiteit en innigheid. Over het onderwerp seksualiteit bij ouderen is heel wat beeldmateriaal verkrijgbaar.

Als handen spreken en Intieme Grenzen van Hemert Producties is een documentaire over sex en ouder worden. De documentaire bestaat uit verschillende cases. Enerzijds worden er portretten gemaakt van ouderen die vertellen over ouder worden, intimiteit en erotiek. Anderzijds zijn er ervaringsverhalen uit de zorgpraktijk, waarbij het omgaan met intimiteit en seksualiteit binnen de verzorging en verpleging van ouderen centraal staat. In de documentaire volgen we het leven van negen buitengewone oudere vrouwen en de complexe relatie die de maatschappij heeft met het ouder worden. Dit levert verrassende resultaten op.

Maar is er meer beeldmateriaal verkrijgbaar over de sexuele belevenis op oudere leeftijd. Elsa y Fred is een Spaans/Argentijnse romantische komedie, uit 2005 van Marcos Carnavale, met als onderwerp sex bij ouderen. De Argentijnse grootmoeder Elsa droomt al van toen ze nog het jonge, voluptueuze evenbeeld van Anita Ekberg was om naar Rome te gaan en dopend en wadend in de Trevifontein haar peroonlijke romantische remake van Fellini's ‘La Dolce Vita' te beleven.

Maar haar ex-man heeft haar er nooit naartoe willen nemen en nu is ze zo oud dat zelfs de stoerste botoxspuit van faalangst zou flauwvallen. Elsa is gelukkig geen dametje dat bij de pakken blijft zitten. Eenzaam is ze niet en ze is niet het type dat de hele dag voor haar raam zit te wachten op de gebeurtenis van de dag (een man valt van zijn fiets! De postbode vergist zich van brievenbus!) of tot haar klok het uur aantikt en het vogeltje eruit komt piepen. Elsa maakt nog helse ritjes in haar wagen en bij het zien van haar roze mobieltje zou je denken dat ze op een Freaky Friday als puber gevangen werd gezet in een bommalichaam. Wanneer in het appartement naast haar de weduwnaar Fred komt wonen, staat ze dan ook als eerste aan zijn deur voor een babbeltje, met een cognac in de hand.

Syndicatie