Sex bij vrouwen en mannen op rijpere leeftijd

Sex bij vrouwen en mannen op rijpere leeftijd

Leeftijd hoeft geen bezwaar te vormen om een boeiend sexleven te leiden, ook niet voor vrouwen en mannen op rijpere leeftijd

Vrouwen op latere leeftijd maken een grotere kans op sex-gerelateerde symptomen en kunnen daardoor worden verrast. Deze uitspraak klinkt misschien wat kryptisch, maar het fenomeen is anderzijds welbekend. Op de eerste plaats is het geen geheim dat zowel mannen als vrouwen van meer dan 50 hun sexuele driften voelen afnemen. Meer dan mannen hebben vrouwen hebben echter last van vervelende sexuele nevenverschijnselen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Harris Interactive en gefinancieerd door Duramed. Aan de studie namen 705 volwassenen mee, waarvan de helft vrouwen en de andere helft mannen. De leeftijd van de deelnemers aan het onderzoek schommelde tussen 50 en 70. Alle deelnemers hadden een heterosexuele relatie met partners uit dezelfde leeftijdscategorie. De totale duurtijd van het onderzoek was één week.

Van de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek had 67% last van symptomen die rechtstreeks of onrechtstreeks met de menopauze te maken hebben. De meest voorkomende symptomen waren een droge vagina (49%), een lage libido (47%) en pijn tijdens het hebben van sex (23%). Anderzijds hadden ook de mannen met minstens één sexueel probleem(pje) af te rekenen. Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek had moeite om een erectie te behouden. 30% kreeg zelfs helemaal geen erectie meer, terwijl 23% pijn ondervond tijdens het hebben van sex.

Naarmate de jaren verstreken, bleek de zin in sex te verdwijnen. Dat was bij bijna driekwart van de ondervraagden het geval. Het meerderheid van de deelnemers geloofde dat mannen op leeftijd meer sexuele problemen ondervonden dan vrouwen. Het onderzoek wees echter uit dat de verhouding anders lag dan vermoed. 67% van de vrouwen ondervond namelijk sexuele problemen, tegenover slechts 59% van de mannen. Met die sexuele problemen wordt bedoeld dat ze minstens één van bovenstaande kwalen ondervond.

56% van de ondervraagde vrouwen die sexuele symptomen gerelateerd aan de menapauze ondervond, gaf toe dat ze daar niet op gerekend hadden. Ze hadden dus ook geen voorzorgsmaatregelen genomen of met een dokter gesproken. Bij de mannen bleek 51% van de ondervraagden niet voorbereid te zijn geweest op het opduiken van sexuele problemen. 

David B. Schwartz, een gespecialiseerde arts en gynecoloog bij het Christ Hospital in Cincinnati, is van mening dat er een kenniskloof bestaat tussen de verwachtingen bij mannen en vrouwen op leeftijd en hun ervaringen die zij uiteindelijk beleefden. De meerderheid linkte sexuele problemen automatisch aan mannen en hun vermogen om een erectie te krijgen/behouden. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het zich vastpinnen op erectieproblemen. Dit blijken echter niet de enige problemen te zijn waar oudere mensen mee te maken krijgen. De meeste vrouwen worden met sexuele problemen geconfronteerd tijdens de menopauze, terwijl er voor hun minder informatie onmiddellijk beschikbaar is. Het opduiken van die problemen belet echter niet dat ook mannen en vrouwen op latere leeftijd toch op een boeiende manier sex kunnen hebben. 

 

Syndicatie