Sex: hoe kan de mannelijke ejaculatie uitgesteld worden?

Sex: hoe kan de mannelijke ejaculatie uitgesteld worden?

Sommige geneesmiddelen kunnen orgasme uitstellen

Het is een oude droom van het mannelijk deel van de bevolking om de ejaculatie zo veel mogelijk uit te stellen. Sommige mannen klagen dat ze te vroeg klaarkomen, terwijl ze de ejaculatie toch minutenlang kunnen uitstellen. Maar het verlengen van het sexueel genot is al eeuwenlang een aandachtspunt geweest.

De vraag is natuurlijk wat de ‘normale' tijd is wanneer een man na de penetratie klaarkomt. Om de ejaculatieperiode te meten, wordt gebruik gemaakt van de
"intravaginal ejaculatory latency time" (IELT). Concreet wil dit zeggen dat met een chronometer de tijd werd opgenomen die verstreek tussen het begin van de vaginale penetratie en het moment dat de man klaarkomt.

Volgens een onderzoek uitgevoerd in 2005 waarvan de resultaten in de Journal of Sexual Medicine verschenen, bedraagt de gemiddelde IELT 5,40 minuten. Ian Kerner, adviseur sex en relaties in New York City en auteur van het boek She Comes First, is van mening dat mannen in stressvolle situaties zo mogelijk nog sneller gaan ejaculeren. De meeste van zijn patiënten definieerden een vroegtijdige ejaculatie als ze binnen de twee minuten klaarkwamen.

Er waren echter heel wat mannen die het zelfs zo lang nog niet volhielden, deze kwamen al klaar tijdens het voorspelen of onmiddellijk na de penetratie. Er waren er bij die al een halve minuut na de penetratie klaarkwamen, wat onvoldoende was voor het hebben van volwassen sex. Kerner merkt echter op dat een vroegtijdige ejaculatie niet in alle omstandigheden abnormaal is, vaak kan een man zo opgewonden zijn dat hij een zaadlozing niet lang kan uitstellen.

In het verhaal van de evolutie heeft een snelle zaadlozing ook wel zijn belang. Voor het voortbestaan van het menselijk ras heeft dat namelijk voordelen. Er zouden heel wat minder mensen rondlopen wanneer het uren zou duren alvorens mannen klaarkwamen.

Seth Prosterman, sexoloog en relatietherapeut in San Francisco, heeft nogal wat studiewerk verricht omtrent het uitstellen van de zaadlozing. Mannen die bang zijn voor een (te) snelle zaadlozing kunnen beroep doen op een aantal technieken om het moment van de ejaculatie uit te stellen. Daartoe behoren ondere andere geneesmiddelen.

Met name antidepressiva gelden als afremmers van een zaadlozing, evenals een aantal sprays. Therapeuten proberen het echter ook op een andere manier, meer bepaald door de patiënt aan iets anders te laten denken tijdens het sexueel verkeer. Traditioneel is het doen denken aan bijvoorbeeld voetbal om de zaadlozing te doen uitstellen.

Syndicatie