Sex: jongens steeds minder bezorgd dat meisje zwanger wordt

Sex: jongens steeds minder bezorgd dat meisje zwanger wordt

Een kwart van de tieners zou blij zijn als hun vriendin zwanger wordt

In de Verenigde Staten verschenen de resultaten van een opmerkelijk onderzoek. Jongens die sex hebben, zijn steeds minder bezorgd over een mogelijke zwangerschap van hun vriendin. Een kwart van de tieners zou zelfs blij zijn als hun vriendin zwanger wordt. Dat is een opmerkelijke mentaliteitswijziging, want nog niet zo lang geleden waren jongens die sex hadden erg op hun hoede om hun vriendin te bezwangeren. In Europa werd een dergelijk onderzoek (nog) niet verricht, maar we mogen aannemen dat dezelfde trend zich ook aan deze kant van de Atlantische Oceaan doorzet.

Meer dan een kwart van de ondervraagden, jongens in de leeftijd van 15 tot 19 jaar, vindt het aanvaardbaar dat meisjes van hun leeftijd zwanger worden. Tieners vinden het dus helemaal niet erg dat hun vriendinnen al op erg jonge leeftijd moeder worden, zonder dat daarbij van een huwelijk sprake hoeft te zijn. Het onderzoek werd gevoerd door de Centers for Disease Control and Prevention, die de houding van tieners ten opzichte in de periode 2006-2008 vergeleek met zes jaar voordien.

Bleek dat een groeiend aantal tieners als voorbehoedsmiddel beroep deed op periodieke onthouding, een methode die in de praktijk niet altijd even betrouwbaar mag worden genoemd. Deze vaststelling stond in schril contrast met wat werd vastgesteld in de periode 1998-2002, toen er een duidelijke afname van risicogedrag op sexueel vlak werd vastgesteld. Anderzijds bleek het aantal tieners dat sex had ongewijzigd te zijn gebleven. Ook het gebruik van anticonceptiva bleek eigenlijk niet te zijn gewijzigd.

Joyce Abma, sociaal wetenschapper aan het CDC's National Center for Health Statistics en auteur van de studie, is van mening dat de inspanningen om tieners te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van het hebben van onbeschermde sex moeten worden verdubbeld. Het probleem is echter dat een groot percentage van de tieners effectief werd bereikt, maar dat het resterend gedeelte moeilijk te bereiken valt. Het is zodoende nog niet duidelijk hoe dit resterend gedeelte kan worden aangesproken.

De data in het rapport, beter bekend als de National Survey of Family Growth, werden verkregen door interviews met 2.767 tieners in de leeftijd van 15 tot 19 jaar. Ze kregen dezelfde vragen voorgelegd als zes of zeven jaar voordien. Van de niet-getrouwde meisjes bleek minstens 42% minstens één keer sex te hebben gehad. Bij de jongens liep dit percentage zelfs op tot 43%. Wie geen sex had, bleek godsdienst een belangrijke rol te sspelen. Opvallend was dat maar 12% van de jongens er bezwaren tegen maakte dat het meisje zwanger zou worden. Bij het vorige onderzoek was dat nog het dubbele. 64% van de jongens zag er geen graten in om buiten het huwelijk op jonge leeftijd een kind ter wereld te brengen. In 2002 was dat maar 50%.

Syndicatie