Sex: jongeren raken steeds beter vertrouwd met voorbehoedsmiddelen

Sex: jongeren raken steeds beter vertrouwd met voorbehoedsmiddelen

Mentaliteit van jeugd met betrekking tot sex wijzigt om de paar jaar

De houding van jongeren met betrekking tot sex is geen statisch gegeven. Dat wisten we eigenlijk al langer, maar uit een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat de mentaliteitswijziging rondom sex sneller gebeurt dan algemeen werd aangenomen. Een opvallende vaststelling was dat tieners heel anders aankijken tegen zwangerschap. Aan het zwanger worden van meisjes op jonge leeftijd wordt bijvoorbeeld minder zwaar getild dan dit enkele jaren geleden het geval was.

Joyce Abma, sociaal wetenschapper aan het CDC's National Center for Health Statistics en auteur van de studie, onderzocht 2.767 tieners in de leeftijd van 15 tot 19 jaar. Met name jongens bleken zich minder bezorgd te maken dat hun partner zou zwanger raken. Zwangerschap bij jonge vrouwen - zeg maar meisjes - wordt als vrij normaal ervaren, iets wat enkele jaren geleden in veel mindere mate het geval was.

Bill Albert, chief program officer voor het National Campaign to Prevent Teen and Unplanned Pregnancy (een Amerikaanse organisatie die zich bezighoudt met het probleem van tienerzwangerschappen) vindt in het rapport de verklaring waarom 3 van de 10 meisjes in de Verenigde Staten zwanger wordt voor ze 20 jaar is geworden. In Europa werd geen gelijkaardig onderzoek afgenomen, maar we mogen aannemen dat de mentaliteit van de Europeanen niet zo veel verschilt van die van de Amerikanen.

Toch spreken zowel Abma als Albert van ambivalente uitslagen van het onderzoek. Het blijkt namelijk dat tieners steeds beter vertrouwd raken met voorbehoedsmiddelen. Het gebruik van condooms raakt steeds meer verspreid, maar ook andere voorbehoedsmiddelen hebben voor de meeste tieners geen geheimen meer. Ongeveer driekwart van de jongeren - 73% om precies te zijn - kende één of meer vormen van anticonceptiva, met het condoom en de pil als meest in het oog springende.

Niet alleen jongens zijn goed vertrouwd met voorbehoedsmiddelen, ook meisjes durven te experimenteren met minder voor de hand liggende voorbehoedsmiddelen, waaronder bijvoorbeeld de vaginale ring. Ongeveer 7% van de meisjes maakte gebruik van die ring. Het aantal jongeren dat bij een eerste sexuele ervaring van een condoom gebruikmaakte, steeg van 71% naar 82%. De vergelijking werd gemaakt ten opzichte van 2002, toen een gelijkaardig onderzoek werd uitgevoerd.

Syndicatie