Sex kan risico's op prostaatkanker doen afnemen

Vrouwen hebben dan weer baat bij bekkenspieroefeningen

Dat sex gezond is voor de algemene lichamelijke conditie staat buiten kijf. De vraag blijft echter welke aandoeningen wel en welke niet positief worden beïnvloed. De link tussen sex en prostaatkanker is nog altijd niet volledig duidelijk. Volgens een aantal wetenschappelijke studies zou het hebben van sex de risico's op prostaatkanker bij mannen reduceren.

Deze vaststelling zou echter niet voor mannen van alle leeftijdscategorieën gelden. Frequente ejaculaties bij mannen in hun 20-er jaren zou de risico's op prostaatkanker op een later tijdstip in hun leven gevoelig doen afnemen, zo blijkt uit een Australisch rapport. De conclusies van dat onderzoek werden in het British Journal of Urology International gepubliceerd.

Anderzijds bleek bij mannen met prostaatkanker en bij mannen zonder prostaatkanker dat er geen associatie bestond tussen het hebben van sex en prostaatkanker wanneer de mannen ouder dan 30, 40 of zelfs 50 waren. Of met andere woorden: het positief effect van sex op prostaatkanker zou alleen op jongere leeftijd gelden.

Het Australisch rapport durfde het zelfs aan om een percentage te plakken op de link tussen sex en prostaatkanker. Wie in zijn 20-er jaren vijf of meer ejaculaties per week had, reduceerde de kansen op prostaatkanker met ongeveer een derde. Maar de uitslagen van deze studie worden zeker niet overal als algemeen geldig aanvaard.

Een andere studie, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, kwam tot de conclusie dat frequente ejaculaties - zeg maar 21 per maand of meer - ook bij oudere mannen gelinkt kon worden een lager risico op prostaatkanker in vergelijking met mannen van dezelfde leeftijd die maar vier tot zeven ejaculaties per maand hadden.

Hoe zit het dan bij vrouwen? Vrouwen kunnen anderzijds hun voordeel doen bij een aantal oefeningen voor de bekkenspieren tijdens hebben van sex. Die oefeningen staan bekend als de bekkenspieroefeningen van Kegels oefeningen. Het voordeel van die oefeningen is veelvuldig. Niet alleen wordt de sex plezanter, maar ook wordt het bekken sterker en worden de risico's op incontinentie in een latere fase van het leven gereduceerd.

Syndicatie