Sex: testosteron gel kan sexbeleving van de vrouw helpen verbeteren

Sex: testosteron gel kan sexbeleving van de vrouw helpen verbeteren

Miljoenen vrouwen krijgen testosteron gel voorgeschreven

De toepassingen van testosteron gel blijken veel breder te zijn dan eerst was aangenomen. Aanvankelijk werd deze gel ontworpen (en voorgeschreven) voor de behandeling van lage hormonenniveaus bij mannen. Steeds vaker zijn dokters ze echter voor alternatief gebruik gaan voorschrijven, gebruik dat soms verrassend kan overkomen.

Zo blijken miljoenen vrouwen testosteron gel te gebruiken, onder andere voor het stimuleren van de lustgevoelens. In de Verenigde Staten alleen al zou het gaan om 1,80 miljoen vrouwen. Uiteraard gaat het niet op om testosteron gel op eigen houtje te gaan gebruiken, een doktersvoorschrift blijft noodzakelijk. Steeds vaker blijken dokters echter testosteron gel bij vrouwen voor te schrijven.

Bij producent BioSante is Chief Financial Officer Phil Donenberg eveneens tot deze conclusie gekomen. Hij merkt op dat de vrouwen ook bereid zijn om testosteron gel te gebruiken. BioSante heeft met LibiGel een nieuwe vorm van testosteron gel op de markt, maar die moet nog de toestemming voor commercialisering krijgen van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Het is echter nog niet zeker dat die toestemming ook daadwerkelijk zal worden verkregen. Het bedrijf is akkoord gegaan om de testosteron gel een jaar lang bij meer dan 3.000 vrouwen te testen, kwestie van eventuele neveneffecten te traceren. Maar zelfs wanneer de testosteron gel veilig wordt geacht, is het nog niet zeker dat de gel ook daadwerkelijk effectief is. Aan Emory University is professor Kim Wallen enigszins sceptisch.

Er zijn al tientallen studies verschenen over de effecten van testosteron gel en andere testosteron behandelingen, maar tot dusver heeft geen daarvan veel effect gehad op de sexuele gevoelens van vrouwen. Wallen sluit niet uit dat de farmaceutische industrie de toepassingen voor testosteron gels in de verkeerde hoek zoekt. Het is volgens haar niet onmogelijk dat er in andere richtingen moet worden gezocht, zoals bijvoorbeeld in de richting van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Sex is anderzijds een zo complex gegeven dat er niet één wondermiddel bestaat dat de problemen kan oplossen, niet in de vorm van een testosteron gel en niet in de vorm van een pil.

Syndicatie