Sex: wat is het verschil tussen hoogste staat van opwinding en mannelijk orgasme?

Sex: wat is het verschil tussen hoogste staat van opwinding en mannelijk orgasme?

Juiste definitie van orgasme is moeilijk

De discussie over het veelvuldig mannelijk orgasme heeft het debat aangewakkerd over wat het mannelijk orgasme eigenlijk inhoudt. Bovendien is de vraag hoe een orgasme precies gedefinieerd moete worden. Seth Prosterman, sexoloog en relatietherapeut in San Francisco, gebruikt het boek The Multi-Orgasmic Man als richtinggevend.

De discussie heft onder andere te maken met een mogelijke graduatie in het begrip ‘orgasme'. Sommige mannen beweren een veelvuldig mannelijk orgasme te kunnen krijgen, wat inhoudt dat ze meerdere keren klaarkomen zonder dat het tot een zaadlozing komt. Volgens Prosterman is dat misschien mogelijk, maar mag in dat verband niet van een orgasme worden gesproken. Mannen kunnen namelijk een bepaalde staat van opwinding bereiken die sterk op een orgasme lijkt, maar dat toch niet is.

Ira Sharlip, professor urologie aan de University of California at San Francisco en president van de International Society for Sexual Medicine, verwijst naar een studie uit 1989 in de Archives of Sexual Behavior. Daarin getuigden een aantal mannen over hun veelvuldig mannelijk orgasme, maar ook Sharlip staat er sceptisch tegenover. Hij spraak niet van een orgasme maar van een orgasm-esk gevoelen. Dat gevoelen zou zich over een relatief korte periode - zeg maar enkele minuten - kunnen herhalen, waardoor mannen het idee krijgen dat ze een veelvuldig mannelijk orgasme hebben meegemaakt.

In dat verband moet worden verwezen naar de definitie van een orgasme zoals die in 2001 in een artikel in de Clinical Psychology Review verscheen. Dat artikel had als titel "Many definitions of orgasm" en beschreef het orgasme als een piekgevoelen op sexueel vlak dat niet zo heel veel verschilt van het bereiken van de hoogste staat van opwinding. Of met andere woorden: mannen die claimen veelvuldig mannelijke orgasmes te hebben bereikt, zijn in staat om een orgasm-ekque staat te bereiken alvorens de ejaculatie plaatsvindt. Van een echt orgasme is in dit geval dus geen sprake.

Zowel Prosterman als Sharlip zijn het er over eens dat sommige mannen hun erectie zo snel mogelijk zien herstellen dat het voor hen mogelijk is om een orgasme te bereiken, te ejaculeren en dit op relatief korte termijn nog eens over te doen. Dat gebeurt misschien weliswaar niet supersnel, maar toch wel snel genoeg om van een veelvuldig mannelijk orgasme te kunnen spreken.

Syndicatie