Sexueel overdraagbare ziekten: gonorrhea dreigt ongeneesbaar te worden

Sexueel overdraagbare ziekten: gonorrhea dreigt ongeneesbaar te worden

Overgebruik van antibiotica leidt tot weerstand voor bacteriën

In het verleden werd al vaker gewaarschuwd voor bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. Deze trend lijkt zich nog te versterken, wat onder andere wordt aangetoond door het opduiken van een resistente vorm van de ziekenhuisbacterie. Nog andere bacteriële aandoeningen zouden resistent zijn geworden voor antibiotica, wat natuurlijk geen goed nieuws is.

Volgens de World Health Organization dreigt nu ook gonorrhea onbehandelbaar te worden omdat vanwege het overgebruik van antibiotica de bacteriën die deze sexueel onverdraagbare ziekte veroorzaken weerstand hebben ontwikkeld. De weerstand betreft met name de goedkopere eerste lijnsvormen van antibiotica, zo waarschuwde de WHO's Western Pacific kantoor. Vooral in die regio zou de resistentie al een feit zijn.

Het agentschap vermeldt dat zowel in Australië, Hong Kong en Japan al behandelingen met cephalosporine, de laatste defensielinie tegenover de bacterie, hebben gefaald. Daarmee lijken deze antibiotica hun werking te verliezen en dat zal niet zonder gevolgen blijven. Niets lijkt dan namelijk nog een verdere verspreiding van gonorrhea in de weg te staan.

Shin Young-soo, bij het WHO regionaal directeur voor de Western Pacific, is van mening dat er sprake is van een serieus probleem. De sexueel overdraagbare ziekte dreigt namelijk opnieuw onbehandelbaar te worden in de regio, maar Shin waarschuwt dat de resistentie zich snel over de rest van de wereld kan verspreiden. De gevolgen van de resistentie zullen in de komende maanden en jaren pas echt duidelijk gaan worden, aldus Shin.

Het WHO en de U.S. Centers for Disease Control and Prevention hebben al een actieplan ontworpen om de monitoring voor resistentie gonorrhea-bacillen te verhogen. Daarnaast worden alternatieve behandelingsmogelijkheden voor de aandoening overwogen. Wanneer deze niet wordt behandeld, kan ze leiden tot onvruchtbaarheid, ontstekingen, zwangerschapsverwikkelingen en opzwellingen van het scrotum. Gonorrhea verhoogt ook de kansen voor het krijgen en overdragen van HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt.

De strijd tegen gonorrhea leek te zijn gewonnen, maar dat blijkt nu een pyrrhusoverwinning te zijn geweest. Met name in de 19de eeuw maakte deze sexueel overdraagbare ziekten veel slachtoffers. Dankzij de antibiotica werd gonorrhea sterk teruggedrongen, maar inmiddels lijkt het tij weer te zijn gekeerd in het voordeel van de aandoening. In de komende jaren zal de strijd tegen gonorrhea en andere door bacteriën veroorzaakte aandoeningen één van de priorititeiten blijven.

Syndicatie