Sexuele problemen bij een depressie

Sexuele problemen bij een depressie

Depressies wegen op tal van lichaamsfuncties, ook op de sexualiteit

Depressies wegen op tal van lichaamsfuncties, ook op de sexualiteit. Wie dus last heeft van sexuele problemen – in welke vormen dan ook – is zeker geen alleenstaand geval. Een depressie kan niet alleen de sexuele driften onderdrukken, maar er ook aanleiding geven tot (tijdelijke) impotentie. Tot dusver het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat deze problemen opgelost kunnen worden.

Belangrijk is om meteen melding te maken van sexuele problemen bij uw medisch adviseur. Het eerste wat die zal doen, is proberen om u gerust te stellen. Erectieproblemen – het uitblijven van een erectie kan eveneens een rechtstreeks gevolg zijn van de depressie – of – in geval van vrouwen – het uitblijven van orgasme kunnen fenomenen van tijdelijke aard blijken te zijn. Voorwaarde is wel dat er tijdig wordt ingegrepen.

Uiteraard is een en ander afhankelijk van de aard van de depressie. Hoe erger de depressie, hoe ergere vormen de sexuele problemen kunnen aannemen. In het geval van een zware depressie kan het dus geruime tijd duren alvorens de problemen overwonnen worden. In ieder geval moet eerst de depressie worden overwonnen alvorens de sexuele problemen bij de wortel aangepakt kunnen worden.

Wat is het eigenlijke verband tussen een depressie en sexuele problemen? Sexuele gevoelens vinden hun oorsprong in de hersenen, tussen de oren zeg maar. In de ruime betekenis van het woord is ons brein dus een hoogst sexueel orgaan. De sexuele gevoelens in de hersenen worden veroorzaakt door speciale chemicaliën, neurotransmitters genaamd. Deze chemicaliën verhogen de communicatie tussen de hersencellen en liggen aan de basis van een verhoogde bloedstroom naar de sexuele organen. Het probleem bij mensen met een depressie is dat er een onevenwicht is ontstaan bij de neutrotransmitters in de hersenen, met alle gevolgen van dien voor de sexuele gevoelens.

Het gevolg is dat veel mannen en vrouwen met een depressie klagen over lage sexuele driften. In het ergste geval kunnen die zelfs volledig ontbreken. Gevolg is dat er binnen relaties problemen kunnen ontstaan, die vaak het gevolg zijn van een misverstand. De partner denkt namelijk dat de persoon met de depressie hem of haar niet meer aantrekkelijk vindt. Eindeloze discussies over dit onderwerp kunnen het gevolg zijn.

De vraag is uiteraard of antidepressiva een oplossing voor sexuele problemen kunnen bieden? Het antwoord op deze vraag is genuanceerd. Geneesmiddelen kunnen weliswaar de stemming beïnvloeden, maar vertonen dikwijls ook ongewenste neveneffecten. Dat is bijvoorbeeld het geval met medicijnen op basis van serotonine. Die neveneffecten kunnen leiden tot bijkomende sexuele problemen. Iemand met een depressie sukkelt zo van het kastje naar de muur.

In sommige gevallen kunnen antidepressiva dus helpen, in andere gevallen echter niet. Op voorhand kan succes dus niet gegarandeerd worden, de situatie moet van geval tot geval bekeken worden. Wie geluk heeft, zal dankzij het gebruik van antidepressiva zijn sexuele problemen inderdaad kunnen overwinnen.
 

Syndicatie