Sexuele problemen? Ga naar een sextherapeut

Sexuele problemen? Ga naar een sextherapeut

Hoe kan een sextherapeut u helpen om uw problemen op te lossen?

Sex vervult een belangrijke rol in het leven van heel wat mensen. Toch kunnen er onverwacht problemen opduiken die het sexuele leven van een koppel grondig door elkaar schudden. Belangrijk is om de zaak dan niet blauw-blauw te laten, maar om op de juiste manier in te grijpen. Aanhoudende sexuele problemen kunnen uiteindelijk een relatie op losse schroeven zetten of zelfs uit elkaar doen spatten. Tijdig ingrijpen is zodoende aangewezen.

Tegen die achtergrond komt de sextherapeut in beed. Rondom de figuur van de sextherapeut bestaan er heel wat misverstanden. Vaak wordt deze man of deze vrouw beschouwd als een expert(e) zonder weerga in alles wat met sex of sexuele problemen te maken heeft. Deels is dat ook zo, maar uiteraard kan zelfs een sextherapeut gaan wonderen verrichten.

Eigenlijk is een sextherapeut beslagen op verschillende terreinen. Hij combineert de eigenschappen van een psychiater met die van een familie- en huwelijkstherapeut, met die van een psycholoog en met die van een sociaal of maatschappelijke assistent. Mits enige fantasie zou je hem of haar een expert(e) kunnen noemen in alles wat met relationele problemen betreft.

Een sextherapeut is getraind in alle methoden over sextherapie die verder gaan dan het dagdagelijkse. Waar kan iemand studeren voor sextherapeut? Aan de Europese universiteiten kan je sexuologie studeren, maar daarnaast bestaan er nog verschillende aanvullende opleidingen. In de Verenigde Staten is de opleiding tot sextherapeut de gewoonste zaak van de wereld, hoewel er niet zo veel universiteiten zijn die het diploma van sextherapeut mogen afleveren.

Uiteraard zijn er ook de zelfverklaarde sextherapeuten, die hun kennis (naar eigen zeggen) uit eigen ervaring hebben opgestoken. Daar komt een stukje praktijk om de hoek kijken, maar ook veel literatuur. De vraag is uiteraard of zo’n zelfstudie volstaat om zich met recht en reden een goede sextherapeut te mogen noemen. Wel kunnen beoefenaars van het beroep zich abonneren op een zestal gespecialiseerde tijdschriften, die zich stuk voor stuk toegespitst hebben op het onderzoek naar alles wat met sex te maken heeft. Bovendien zijn er nog heel wat vakorganisaties die regelmatig congressen en seminaries organiseren.

Een sextherapeut bezoeken voor sexuele problemen kan worden vergeleken met het bezoeken van een gynecoloog voor gynecologische problemen. Een relatietherapeut kan ook al een stap in de goede richting betekenen, maar deze beweegt zich toch al op een heel ander terrein. De kans is veel groter dat een sextherapeut u kan helpen met uw sexuele problemen dan dat de hulp gaat komen van een andere hulpverlener.

Een goede sextherapeut zal nooit volgens het boekje handelen, maar zijn patiënt steeds een ‘behandeling op maat’ aanbieden. Sexuele problemen verschillen immers van geval tot geval, een algemene regel bestaat dus niet. Bovendien moet u niet verwachten dat uw sextherapeut u en uw partner gaat vragen om uit de kleren te gaan. Sextherapie is op de eerste plaats gebaseerd op gesprekken. De sextherapeut zal zich op de eerste plaats focussen op de sexuele problemen zelf, eerder dan met de (eventueel aanwezige) relationele problemen. Hij zal eventueel wel samenwerken met relatietherapeuten of met andere hulpverleners.

Voor sommige dingen heeft het geen zin om te gaan aankloppen bij een sextherapeut. Hij zal bijvoorbeeld vriendelijk bedanken voor de eer om iemand te ‘genezen’ van homossexualiteit. Homosexualiteit is een volwaardige vorm van sexualiteit waar een sextherapeut alleen tussenbeide kan komen wanneer er sexuele problemen zijn tussen beide partners.

Syndicatie