Studies rond nieuwe libido pil voor vrouwen worden verder gezet

Geneesmiddel moet dagelijks ingenomen worden, het kan drie tot zes weken duren alvorens werking effectief wordt

Boehringer Ingelheim GmbH werkt aan een nieuw geneesmiddel voor het stimuleren van de sexuele driften bij vrouwen. Flibanserin werkt rechtstreeks op de hersenen door met twee voeten op de rem de release van serotonine tegen te gaan. Serotonine regelt de stemming, de eetlust, de slaap en het geheugen. Daarnaast stimuleert het medicijn de aanmaak van dopamine, een chemische stof die onder andere de sexuele drift aanwakkert.

Het geneesmiddel werkt op een andere manier dan testosteron, een hormoon dat eveneens het vrouwelijk verlangen naar sex aanwakkert. Testosteron geeft wat meer opwinding, maar flibanserin doet meer dan dat. De studies rond de nieuwe libido pil voor vrouwen worden verder gezet, het kan nog wel even duren alvorens de toestemming voor commercialisering wordt aangevraagd. Het geneesmiddel moet dagelijks ingenomen worden, het kan drie tot zes weken duren alvorens de werking er van effectief wordt gevoeld.

Over neveneffecten is nog niet zo veel bekend, maar volgens Boehringer Ingelheim GmbH voelden een aantal vrouwen zich in de klinische testfasen vermoeid. Het farmaceutisch bedrijf rekruteerde de deelnemers aan de proeven via krantenadvertenties. De meeste deelneemsters aan de klinische testen waren vrouwen in de actieve leeftijd, van begin 30 tot medio 40. De meeste vrouwen waren bereid om een vervolgproeven deel te nemen, waarbij een deel van de studiegroep een placebo kreeg toegediend. Boehringer Ingelheim GmbH rekruteert nu oudere vrouwen voor nog meer vervolgstudies.

Het is de bedoeling om een remedie te vinden voor vrouwen die lijden aan hypoactive sexual desire disorder of HSDD. Deze vrouwen voelen zich bezorgd, gefrusteerd en hun sexuele verlangens staan op een laag pitje. Deze problemen kunnen hun relaties verzuren. Boehringer Ingelheim GmbH kon via personal digital assistants volgen of de pil ook daadwerkelijke werkte. De deelnemers werden eens per dag opgebeept en gevraagd naar de mate waarin ze sexueel bevredigd waren. De vragen waren dus vrij persoonlijk, gaande van de vraag of ze daadwerkelijk sex hadden gehad tot en met de mate waarin ze daarvan hadden genoten.

Als flibanserin zou er sprake zijn van eerste success voor zo'n geneesmiddel na verschillende mislukte pogingen. Onder andere Procter & Gamble Co. en Pfizer probeerden zo'n medicijn op de markt te brengen. Pfizer stopte al in 2004 met het zoeken naar een middel om de sexuele drift bij vrouwen te versterken. In de Verenigde Staten is momenteel alleen Eros-CTD van NuGyn Inc op de markt, een pompje dat de werking van de clitoris poogt te beïnvloeden.

Syndicatie