Tweemaal per week sex kan risico's op hartziekten doen afnemen

Tweemaal per week sex kan risico's op hartziekten doen afnemen

Sex is gezond en een gebrek aan sex kan risico's op hartaanvallen doen toenemen

Tweemaal per week sex kan risico's op hartziekten doen afnemen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Sex is inderdaad gezond en een gebrek aan sex kan risico's op hartaanvallen doen toenemen. De studie gepubliceerd in het American Journal of Cardiology laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Mannen met een lage frequentie wat betreft sexuele activiteiten zouden een hoger risico op hartziekten lopen. Meer bepaald zouden mannen gevaar lopen die maar eenmaal per maand of zelfs nog minder sex hebben. Echt verrassend zijn de uitslagen van het onderzoek natuurlijk niet, het was al langer geweten dat sex een positieve invloed op zowel de mentale als de lichamelijke gezondheid heeft. Het is echter één van de eerste keren dat geprobeerd werd om de voordelen van sex te kwantificeren.

De studie werd uitgevoerd onder leiding van Susan A. Hall, professor aan het departement epidemiologie van het New England Research Institutes. Andere onderzoeken hadden al uitgewezen dat er een link bestond tussen erectiestoornissen (erectile dysfunction of ED) die de sexuele activiteiten afremden en cardiovascular diseases (CVD) of hart- en vaatziekten. In de studie van het team onder leiding van Hall werd voor het eerst gekeken naar de frequentie van de sexuele activiteiten en de risico's op hart- en vaatziekten, zonder rekening te houden met hartziekten.

Hall en haar collega's analyseerden de gegevens van mannen die deelnamen aan de Massachusetts Male Aging Study, waarbij de sexuele activiteiten van mannen onderzocht werden op verschillende gebieden waaronder erectiestoornissen, libido enzovoort. Er namen aan het onderzoek 1.165 mannen deel, met een gemiddelde leeftijd van meer dan 50 jaar. Voorwaarde is dat deze mannen geen voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten hadden. Bij de start van het onderzoek hadden 213 mannen erectiestoornissen. De mannen werden vervolgens gedurende een periode van 16 jaar gevolgd.

De researchers kwamen tot de duidelijke conclusie dat de risico's op hart- en vaatziekten naarmate de frequentie van de sexuele activiteiten afnam. Bij de conclusie van het onderzoek werd rekening gehouden met factoren zoals leeftijd, erectiestoornissen, sexuele activiteiten enzovoort. Hall onderzocht ook de invloed van het libido op de sexuele activiteiten. Ook de stressfactor blijkt een rol te zijn, mannen met een stabiele relatie bleken minder last te hebben van stress.

Syndicatie