Verandering van standje kan seks minder pijnlijk maken

Verandering van standje kan seks minder pijnlijk maken

Voor sommige mensen is seks een ware martelgang

Seks is één van de menselijke basisbehoeften, de mens die vies zijn van een potje vrijen zijn waarschijnlijk erg zeldzaam. Maar toch is er een categorie mensen die niet alleen opgewonden maar ook met enige vrees uitkijkt naar het volgende rondje bedgymnastiek. Het betreft meer bepaald mannen en vrouwen bij wie om één of andere reden seks ook met pijn gepaard gaat.

De bron van die pijn kan verscheiden zijn, maar bijvoorbeeld mannen en vrouwen die leiden aan reumatoïde artritis behoren tot de categorie voor wie seks niet louter een pretje is. Pijnen in gewrichten en spieren kunnen hinderlijk zijn bij alle soorten bewegingen, dus ook bij diegene die te maken hebben met wat zich in bed afspeelt.

Goede raad is in dat geval duur. Seks weigeren aan de partner kan problemen opleveren, in het ergste geval kan er zelfs sprake zijn van huwelijksproblemen tot en met een echtscheiding toe. Maar mits enige fantasie is er een tussenoplossing mogelijk, onder andere door seks op de juiste manier te plannen.

Andere standjes kunnen seks bijvoorbeeld minder pijnlijk maken. Concreet wil dat zeggen dat man of vrouw een andere houding aanneemt tijdens de copulatie. De pijnen zullen dan misschien niet helemaal verdwenen zijn, maar toch in ieder geval een stuk draagbaarder.

Voor sommige mensen is seks een ware martelgang en dat hoeft zeker niet zo te blijven. Een geschikte oplossing kan bijvoorbeeld het beter plannen van de geslachtsgemeenschap zijn. Ga met elkaar naar bed op dat moment van de dag de pijnen, of ze nu worden veroorzaakt door reumatoïde artritis of door een andere aandoening, het best draagbaar zijn. Een andere oplossing kan de inname van een pijnstiller zijn alvorens de gemeenschap plaatsvindt.

Syndicatie