Virus overgedragen door orale sex gevaarlijker voor keelkanker dan roken

Virus overgedragen door orale sex gevaarlijker voor keelkanker dan roken

Human papillomavirus of HPV kan infecties van de genitaliën en uiteindelijk keelkanker veroorzaken

Zoals bij de meeste gevallen van kanker is over keelkanker ook nog niet zo veel geweten. Wel weten we dat roken een rol kan spelen bij het krijgen van keelkanker, evenals regelmatig contact met fijn stof. Voor het overige zijn waarschijnlijk de traditionele redenen die kanker veroorzaken ook in het geval van keelkanker in het spel.

Onderzoek uitgevoerd door Maura Gillison, oncologe aan de Ohio State University, kwam echter tot de bevinding dat een eerder onverwacht virus een rol kan spelen bij het ontstaan van keelkanker. Als hoofdauteur van het rapport schreef zij haar bevindingen neer in het tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Een virus overgedragen door orale sex zou namelijk gevaarlijker zijn voor het krijgen van keelkanker dan roken. Gillison kwam tot deze bevinding door het onderzoek van 271 samples van mensen die aan keelkanker overleden, dit gedurende een periode van meer dan 20 jaar. Het percentage van sterfgevallen als gevolg van het HPV-virus veel hoger lag dan dat veroorzaakt door sigaretten. 

Human papillomavirus of HPV kan infecties van de genitaliën en uiteindelijk keelkanker veroorzaken, zo blijkt. Tumors veroorzaakt door dit virus komt vooral bij mannen voor, maar tegen 2020 zou het virus tevens meer gevallen van baarmoederkanker veroorzaken. Het virus zou zich via de keel verpreiden en daar kanker veroorzaken.

Als gevolg van de bevindingen van het team zal Merck gaan testen over het vaccin Gardasil, dat momenteel wordt gebruikt voor de bestrijding van baarmoederkanker ook kan ingezet worden tegen keelkanker. HPV is een virus dat bepaald niet zeldzaam is, zodat dit onderzoek opnieuw een belangrijke richting kan aanwijzen in de strijd tegen kanker.

Syndicatie