Voorspel bij sex is vooral voor vrouwen belangrijk

Voldoende tijd voor ‘opwarming' kan de sleutel voor sexuele voldoening zijn

De sexuele gewoonten en voorkeur liggen bij elk paar anders, maar toch zijn er een aantal factoren die in de sexuele beleving steeds weer terugkomen. Eén van die factoren blijkt, hoe kan het ook anders, het voorspel te zijn. Voorspel bij sex is vooral voor vrouwen belangrijk, zo blijkt uit recente studies. De visies van mannen en vrouwen kunnen op dat vlak enigszins anders zijn. Wat overigens niet meer dan normaal is ook.

Voldoende tijd voor ‘opwarming' kan de sleutel voor sexuele voldoening zijn, daar is iedereen het wel over eens. Bijna elke vrouw zal in een openhartig gesprek het belang van het voorspel toegeven. Daar is trouwens een fysische reden voor. De vrouwelijke fysionomie zit anders in elkaar dan de mannelijke, wat onder andere tot gevolg heeft dat het langer duurt alvorens een vrouw opgewonden raakt. Nochtans is het nodig om opgewonden te raken om een volwassen orgasme te krijgen. Daardoor wordt duidelijk dat het voorspel niet alleen psychologisch maar ook fysisch erg belangrijk is.

Dr. Ruth Westheimer, psychosexuele therapeute, professor aan de New York University en professor aan de Yale and Princeton universiteiten, heeft heel wat onderzoek verricht rond het belang van het voorspel. Westheimer stelt dat een man nog maar aan sex kan denken om al een erectie te krijgen. Voor de meeste vrouwen volstaat het echter niet om aan sex te denken om opgewonden te raken. Zowel fysisch als emotioneel kan het belang van het voorspel zodoende niet overschat worden.

Voor vrouwen zijn kussen, knuffelen en liefkozingen niet alleen vanuit emotioneel standpunt belangrijk. Ook fysisch spelen ze een rol, want ze maken dat de vrouw lichamelijk en geestelijk klaar is voor sex. Dat betekent onder andere dat de vagina de kans krijgt om vochtig te worden, want een noodzakelijke voorwaarde is voor het hebben van sex op een comfortabele manier. Met een droge vagina (of ‘droge schede') kan sex namelijk een pijnlijke zaak worden.

Westheimer wijst in verband met het voorspel ook naar het belang van de clitoris. Die speelt eigenlijk dezelfde rol als de penis bij de man. Bloed vloeit naar de clitoris en om de vrouw toe te laten om een orgasme te bereiken, moet niet alleen de vagina voldoende vochtig zijn, maar ook de clitoris moet een ‘erectie bereiken'. Die vrouwelijke vorm van erectie kan er alleen maar komen als het voorspel op de juiste manier is gebeurd. Emotioneel wil de vrouw via het voorspel te horen krijgen dat de man met wie ze gaat sex gaat hebben wel degelijk bij haar wil zijn. De boodschap die het voorspel wil geven, betekent onder andere ‘Wham, bam, thank you, ma'am'.

Syndicatie