Vrouwen die moeilijk een orgasme krijgen: voer de spierspanning op

Vrouwen die moeilijk een orgasme krijgen: voer de spierspanning op

Ongeveer 10% van de vrouwen krijgt nooit een orgasme

Ongeveer 10% van de vrouwen krijgt nooit een orgasme, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Zowel bij het hebben van sex met een partner als bij masturbatie blijft het hoogtepunt dan uit. De oorzaken van het uitblijven van het orgasme kunnen divers zijn. Vaak rust op het woord ‘orgasme' nog geen taboe, vrouwen durven er niet over te spreken. Bovendien zijn ze ongerust dat het een individueel probleem is, wat zeker niet het geval is.

Iemand die (nog) geen orgasme heeft gekregen, hoeft zich daarom nog geen zorgen te maken. Het probleem is meer verspreid dan algemeen wordt gedacht en bovendien kan er iets aan worden gedaan. In de afgelopen jaren vonden meer en meer vrouwen een weg naar therapie die er op gericht is om hen wel een orgasme te doen krijgen. De resultaten van die therapie zijn over het algemeen bevredigend, het blijkt wel degelijk mogelijk om vrouwen te ‘leren' om een orgasme te krijgen.

Louanne Cole Weston is een Amerikaanse dokter met veel ervaring in orgasme-problemen. Weston is van mening dat het absoluut mogelijk is om vrouwen te leren een orgasme te krijgen. De eerste les die zij haar patiënten leert, is dat deze het juiste evenwicht moeten zien te vinden tussen spanning en relaxatie tijdens de sex. Dat is natuurlijk makkelijker dan gezegd dan gedaan en bovendien klinkt het enigszins tegenstrijd. Hoe kan spanning gecompenseerd worden met relaxatie?

Op de eerste plaats moet er tijdens het hebben van sex steeds sprake zijn van spanning, sexuele spanning welteverstaan. Beide partners moeten opgewonden zijn om tot gezonde sex te kunnen komen. Bovendien is er bij vrouwen sprake van een tweede soort spanning, meer bepaald het type spanning dat er op is gericht om vrouwen een orgasme te bezorgen. Het betreft meer bepaald spierspanning of myotonia. Veel vrouwen hebben tijdens de sex het idee dat ze maar moeten ontspannen en ‘er maar bij liggen'. Dat is echter niet zo, zonder spierspanning is het vrijwel onmogelijk om een orgasme te krijgen.

De ervaring leert dokter Weston dat de meerderheid van de vrouwen hun eerste orgasme krijgt door een juiste dosis van been-, buik- en heupspanning. Die juiste dosis kan worden aangeleerd, onder andere door speciale oefeningen. Het zal niemand verbazen dat vrouwen de meeste samentrekkingen in verband met een orgasme in de onderbuik krijgen. Het betreft dezelfde spieren die de urinestroom helpen controleren. Voor die controle worden onder andere Kegel-oefeningen aangewend. Wat is uiteindelijk het verband tussen gespannen spiergroepen en het krijgen van een orgasme? Prikkeling, zo leert ons Weston. Het samentrekken of spannen van bepaalde spieren doet de bloedstroom door het lichaam en vooral de genitale zone toenemen. Uiteindelijk is de prikkeling datgene wat de meeste vrouwen aan een orgasme helpt.

Syndicatie