Waar ligt de G-plek of G-spot?

Waar ligt de G-plek of G-spot?

Vrouwelijk genotsplekje blijft goed bewaard geheim

In de media is regelmatig heel wat te doen over de G-plek of G-spot, het plekje op het vrouwelijk lichaam dat verantwoordelijk zou zijn voor het grootste deel van het sexueel genot. Voor veel mannen blijft de ligging van deze G-plek of G-spot een goed bewaard geheim. De discussie over de G-plek of G-spot kadert in die over het vrouwelijk orgasme.

De naam G-plek of G-spot werd gegeven door de Duitse dokter Ernst Gräfenberg, die als eerste schreef over een erogene zone van voor vaging. Het begrip G-plek of G-spot brak helemaal door in 1982 met de verschijning van het boek The G-spot. Dit plekje wordt vaak beschouwd als verantwoordelijk voor het vaginale orgasme, dat duidelijk dient te worden onderscheiden van het vaginaal orgasme. De G-plek of G-spot zou zelfs de katalysator zijn voor de vrouwelijke ejaculatie.

Het debat rond de G-plek of G-spot borduurt eigenlijk verder op een thema dat door Sigmund Freud werd ingeluid. Die beschouwde het clitoraal orgasme als een lagere vorm van climax ten opzichte van het vaginaal orgasme. Bij laatstgenoemde vorm van orgasme is penetratie door de penis noodzakelijk, bij het clitoraal orgasme is dat niet het geval.

Ian Kerner, adviseur sex en relaties in New York City en auteur van het boek She Comes First, merkt op dat Freud geen rekening kon houden met de G-plek of G-spot omdat deze in diens tijd nog niet was gedefinieerd. Freud was dan ook fout door te stellen dat er iets fout was met een vrouw wanneer deze niet klaar kwam als gevolg van penetratie door de penis.

Het bestaan van de G-plek of G-spot wordt sommigen nog steeds in twijfel getrokken, waarbij er in het debat zowel voor- als tegenstanders zijn. Voor Seth Prosterman, sexoloog en relatietherapeut in San Francisco, staat het echter als een paal boven water dat de de G-plek of G-spot bestaat. Voor een aantal vrouwen is deze G-plek of G-spot een krachtige bron voor een orgasme, voor andere vrouwen is ze misschien minder belangrijk.

Niet iedereen is daar echter mee eens, voor sommigen is de de G-plek of G-spot een mythe en geen bestaand gegeven. De juiste ligging er van is inderdaad nog niet bekend, of maar te zwijgen over de werking van dit plekje dat één van de bronnen van vrouwelijk sexueel genot zou zijn.

Syndicatie