Wat zijn de oorzaken van sexuele problemen bij vrouwen?

Wat zijn de oorzaken van sexuele problemen bij vrouwen?

De vrouwelijke sexualiteit is een ingewikkelde mix van mentale, emotionele en fysische signalen

De medische wetenschap wordt steeds vaker geconfronteerd met sexuele problemen  bij vrouwen. Die problemen kunnen van uiteenlopende aard zijn, waardoor de aan te reiken oplossingen eveneens van uiteenlopende aard zijn. Wat zijn de oorzaken mijn sexuele problemen?, zo luidt telkens weer de vraag. De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk ingewikkelder. De vrouwelijke sexualiteit is namelijk een ingewikkelde mix van mentale, emotionele en fysische signalen, waarbij een probleem op één vlak problemen op andere gebieden kan veroorzaken.

Zo kan een probleem op fysiek vlak aanleiding geven tot de ontwikkeling van de vrees voor pijn, vrees die op haar beurt kan leiden tot schuldgevoelens omtrent de effecten daarvan op de partner. Gevolg van die complexiteit is dat de sexuele problemen bij vrouwen vaak weggemoffeld worden en dus slechts bij toeval aan de oppervlakte komen. Heel vaak komen sexuele problemen pas aan de oppervlakte wanneer problemen van heel andere aard worden onderzocht. De oorzaken van sexuele problemen zijn dus heel sterk verweven, wat betekent dat ze soms moeilijk te ontwarren zijn.

De psychologische redenen voor sexuele problemen zijn zodoende gerelateerd tot fysische of emotionele redenen uit heden of verleden. Deze fysische en emotionele redenen kunnen uiteenlopend van aard zijn, we vermelden onder andere stress, problemen in de relatie, in het verleden opgelopen bekkentrauma’s, depressies, vaginisme (schedekramp, vaak in verband te brengen met herinneringen aan sexueel misbruik), de vrees voor allerlei ziekten (bijvoorbeeld kanker, geslachtsziekten enzovoort), vrees voor sex tout court enzovoort. Ook ontevredenheid over het eigen lichaam kan een rol spelen in het verhaal.

Een speciale vermelding verdienen fysische oorzaken als gevolg van hormonale veranderingen, kwetsuren, medische procedures of andere medische problemen. Fysieke oorzaken van sexuele problemen als gevolg van hormonale veranderingen kunnen onder andere de menstruatiecyclus, het gebruik van voorbehoedsmiddelen of hormonentherapie, zwangerschap, herstel van een zwangerschap, perimenopauze en postmenopauze.

Pijnlijke sexuele contacten kunnen anderzijds het gevolg zijn van medische ingrepen (operaties, chemotherapie of andere medische ingrepen), kwetsuren, een fysische afwijking, vaginale droogheid, vaginisme (schedekramp), genitale herpes (een geslachtsziekte), vaginitis (ontsteking van de vagina), ziekten (diabetes, artritis, incontinentie, beroerte, hoge bloeddruk, multiple sclerosis, psychische stoornissen enzovoort.

Het ouder worden kan de sexuele lust doen verminderen en bovendien veranderingen in de vagina veroorzaken. Deze veranderingen kunnen leiden tot een verhoogde vaginale gevoeligheid, vernauwing of verstijving van de vagina (met pijn tijdens de sex tot gevolg – deze wordt ook wel dyspareunia – genoemd, het minder snel vochtig worden van de vagina, het meer tijdig nodig hebben om opgewonden te raken, orgasmen die minder lang duren dan voordien enzovoort. Ook medicatie kan soms de sexuele drift en de prikkeling verminderen, we praten dan over geneesmiddelen voor hoge bloeddruk, dieetpillen, kanker, diabetes, anti-allergica, kalmeermiddelen en anti-depressiva.
 

Syndicatie