Multivitamines en voedingssupplementen zijn in drie categorieën onder te brengen

Multivitamines en voedingssupplementen zijn in drie categorieën onder te brengen

Ingrediënten vertellen niet alles over waarde van multivitamines en voedingssupplementen

Er is een groot aanbod aan multivitamines en voedingssupplementen op de markt, een zo ruim aanbod zelfs dat het niet altijd makkelijk is om door het bos de bomen nog te zien. Buitenstaanders weten waak niet welk product goed is om in te nemen en welk niet. Zaak blijft echter om voorzichtig te zijn.

Op de eerste plaats kan de inhoud, meer bepaald de ingrediënten, iets vertellen over bepaalde producten. Hier is echter meteen een waarschuwing op haar plaats: ingrediënten vertellen niet alles over waarde van multivitamines en voedingssupplementen. Er zijn tientallen ingrediënten op basis waarvan deze producten worden samengesteld, gaande van heel gewone tot heel exotische. Iemand die geen diploma chemie op zak heeft, zal goed uit zijn doppen moeten kijken om de juiste producten te gebruiken. Worden het producten op basis van cafeïne, worden het kolanoten, of wordt het het raadselachtige coenzyme Q10.

Multivitamines en voedingssupplementen zijn grosso modo in drie categorieën onder te brengen. Er zijn de stimulantia of de producten die het metabolisme stimuleren, er zijn de stoffen die het metabolisme op niet-stimulerende manier activeren en er zijn tenslotte de calorieën. Laatstgenoemde categorie kan ook worden samengevat als de brandstof die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. De drie varianten werken op verschillende manieren, hoewel er energieproducten bestaan die de ingrediënten van de drie categorieën combineren.